SHARE

Teorija evolucije i “Veliki prasak” su stvarni, a Bog nije mađioničar s čarobnim štapićem, izjavio je danas papa Franja.

Poglavar Rimokatoličke crkve je na Papskoj akademiji nauka održao govor za koji su stručnjaci rekli da stavlja tačku na “pseudoteorije” kakve su kreacionizam i inteligentni dizajn, koje je, kako neki tvrde, podsticao njegov prethodnik, papa Benedikt XVI.

Papa Franja je objasnio da ni kreacionizam, ni teorija “Velikog praska” nisu u suprotnosti sa postojanjem Tvorca, već ga zapravo zahtevaju.

Kada čitamo o nastanku sveta u Knjizi postanja, rizikujemo da zamišljamo Boga kao mađioničara s čarobnim štapićem, koji može sve.

Ali, nije tako”, rekao je papa Franja.”On je stvorio ljudska bića i pustio ih da se razvijaju po unutrašnjim zakonima, koje je dao svakome, kako bi mogao da dostigne potpuno ispunjenje”, dodao je papa.”Veliki prasak, za koji danas mislimo da leži u osnovi svega, nije u suprotnosti s delovanjem božanskog Tvorca, već ga čak zahteva.

Evolucija nije suprotna stvaranju, jer zahteva stvaranje bića koja će se razvijati”, naglasio je papa Franja.

List “Indipendent” navodi da je katolička crkva dugo važila za “antinaučnu instituciju”, što je često ilustrovano primerom Galilea Galileja i njegove “jeretičke” teorije da se Zemlja okreće oko Sunca.

Uprkos različitim teološkim gledištima, papa Franje je odao počast svom prethodniku Benediktu XVI, otkrivši njegovu bronzanu bistu u sedištu akademije u Vatikanskim vrtovima.

SHARE

Оставите одговор