PREDAVANjE premijera Aleksandra Vučića u Londonu nakratko je prekinuo Nikola Sandulović, lider vanparlamentarne Republikanske stranke i bivši telohranitelj Zorana Đinđića koji je hapšen tokom akcije „Sablja“ .

Sandulović je od početka predavanja u dvorani „Šeik Zajed“ u Londonskoj školi ekonomije sedeo u publici zajedno sa ženom za koju mediji prenose da je njegov advokat.

Kada je moderator pozvao prisutne da postave pitanja Sandulović se predstavio kao nekadašnji savetnik premijera Zorana Đinđića i rekao da su izbori u Srbiji bili neregularni.

Njegova advokatica je potom optužila premijera Vučića da je poslao policajce koji su Sanduloviću pretili da će biti ubijen ako ne prestane sa svojom političkom aktivnošću, dok je Sandulović mahao diskom na kome se navodno nalaze dokazi.

Vučić je odgovorio da mu je Sandulović zapravo učinio političku uslugu jer u Srbiji svi znaju ko je on.

Takođe, kazao je i da on nikada nije bio savetnik pokojnog premijera.

Sandulović je potom tražio da se snimak sa diska prikaže, ali moderator to nije dozvolio i prekinuo je raspravu.

Sve vreme deo publike se smejao, dok su ostali samo nezainteresovano čekali da Sandulović završi i da se nastavi predavanje.

Predavanju u LSE mogli su da prisustvuju svi koji su to želeli, ali je bilo neophodno da se prethodno prijave i dobiju besplatnu ulaznicu.

Kako „Novosti“ saznaju, Nikola Sandulović trenutno živi na relaciji Beograd – London.

U Srbiji je nedavno osnovao Republikansku stranku zajedno sa bivšim demokratom i naprednjakom Vladimirom Cvijanom.

Tokom devedesetih godina bio je u obezbeđenju Zorana Đinđića, u to vreme lidera Demokratske stranke.

Posle njegovog ubistva uhapšen je, pa oslobođen u akciji „Sablja“.

Za to hapšenje optužio je Vladimira Bebu Popovića.

Kada je pomenut u beloj knjizi MUP o organizovanom kriminalu u Srbiji rekao je da je to pokušaj tadašnjeg ministra Dušana Mihajlovića da ga diskredituje.

U januaru 2010. godine za dlaku je izbegao smrt kad je u Zemunu aktivirana eksplozivna naprava postavljena ispod njegovog automobila u momentu kad je otvarao vrata.

Neposredno pre toga bio je na sastanku Saveza golubara na čijem se čelu nalazio.

Tom prilikom zadobio je teške telesne povrede, a povređena su i trojica njegovih prijatelja.

Zbog optužbi da je pokušao da ubije Sandulovića, krivično veće Višeg suda u Beogradu je u septembru 2011. godine osudilo je na sedam godina zatvora Zorana Tešanovića, dok su Dragan Ražnatović, Miloš Ristanović i Dragoslav Pejić oslobođeni optužbi za krivično delo izazivanja opšte opasnosti.

Međutim, posle uloženih žalbi, Apelacioni sud je ukinuo prvostepenu presudu i postupak vratio na novo suđenje.

Oni su tokom glavnog pretresa tvrdili da nemaju nikakve veze sa događajem, dok je Sandulović ispričao da Tešića nije video više od tri godine i da je sa njim imao sukob, jer ga je isključio iz Saveza golubara zbog „bahatog ponašanja“. DžEJMS KER LINDZI: VAŽNO PREDAVANjE Gostovanje premijera Aleksandra Vučića u Londonskoj školi ekonomije bila je dobra prilika da se čuju stavovi Vlade Srbije koji su relativno malo poznati britanskoj javnosti – rekao je u utorak Džejms Ker Lindzi, stručnjak ove institucije koji je bio domaćin predsedniku srpske vlade. – Bili smo oduševljeni što smo pozvali premijera Vučića jer je Srbija očigledno važna zemlja na Zapadnom Balkanu, a relativno malo se zna o sadašnoj vladi.

Lindzi kaže da je publika želela da pita premijera o nekim unutrašnjim pitanjima, kao što su vladavina prava, korupcija, medijska sloboda i ekonomske reforme.

Leave a Reply