SHARE

Italija je spremna da pomogne Srbiji da u decembru otvori prvo pregovaračko poglavlje u procesu pristupanja EU, rekao je danas ambasador Italije u Beogradu Đuzepe Manco.”Italija, kao predsedavajuća Savetom EU, spremna je da pomogne Srbiji da otvori prvo poglavlje u pregovorima sa EU.

Italija ima to u agenda i to pitanje biće na stolu”, rekao je Manco tokom debate o ulozi predsedavanja Savetom EU, koja je održana na štandu EU na beogradskom Sajmu knjiga.

Italijanski ambasador je istakao da nema “zamora” od proširenja EU, ali da vreme otvaranja pregovaračkih poglavlja ne zavisi od Italije, nego od odluke svih država članica, budući da se sve odluke o proširenju EU donose konsenzusom.

Manco je naveo i da je Beograd postigao “istorijski važan” sporazum sa Prištinom o normalizaciji odnosa.

Govoreći o ulozi rotirajućeg predsedništva EU, šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport rekao je da je predsedništvo “vozač” kada je reč o politici proširenja, u kojoj “motor” predstavlja Evropska komisija.

Itaijanski ambasador je napomenuo da će njegova sadašnja šefica, ministarka spoljnih poslova Italije Federika Mogerini, za tri dana zvanično preuzeti dužost šefa evropske diplomatije i time postati šefica Davenportu, i da je upravo Mogerini osoba čiji broj telefona treba pozvati “za razgovor sa Evropom”.

SHARE

Оставите одговор