SHARE

MOSKVA – Pojedine akcije ukrajinskih snaga bezbednosti na jugoistoku Ukrajine mogu se sasvim sigurno označiti kao ratni zločini, rekao je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

To je u svom poslednjem izveštaju potvrdila kancelarija Visokog komesara UN za ljudska prava, istakao je Lavrov u intervjuu televizijskom kanalu “Lajfnjuz” i Izvestija dejli, prenela je agencija Tass.

Po prvi put taj izveštaj, kako je istakao Lavrov, nema deo u kojem se navodi da kijevske vlasti mogu da upotrebe proporcionalnu silu da bi povratile kontrolu nad celom teritorijom u zemlji s obzirom na pretnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Očigledno se shvatilo da je nedopustivo da se opravda na bilo koji način ono što su jedinice Nacionalne garde uradile kao i bataljoni koje su formirali oligarsi i koji su formalno podređeni ministarstvu unutrašnjih poslova, ali su u suštini odluke donosili nezavisno kršeći dobro poznate zakone vođenja vojnih akcija, rekao je Lavrov.

Do sada je zvanično potvrđena pogibija oko 4.000 ljudi i nekoliko desetine hiljada ranjenih u dokumentima OEBS i tela UN za zaštitu ljudskih prava i humanitarno pravo, naglasio je šef ruske diplomatije.

Tu su i nestala lica kao i masovne grobnice koje su nedavno otkrivene, rekao je Lavrov, prenela je agencija Tass.

Pročitajte još:* Lavrov: Pojedine akcije Ukrajinaca su ratni zločini* Malezijski MH17 oborio drugi avion? * Lavrov: Više od 400 tela u masovnim grobnicama je ratni zločin

SHARE

Оставите одговор