SHARE

Holandski istražitelji će od Rusa tražiti podatke kojima raspolažu o obaranju malezijskog putničkog aviona Boing 777 iznad Istočne Ukrajine, uključujući i one o eventualnom udelu ukrajinskog borbenog aviona u toj nesreći, saopšteno je danas. “U procesu smo kontaktiranja sa ruskim vlastima kako bi videli da li one raspolažu bilo kakvim informacijama od važnosti za krivičnu istragu”, izjavio je tužilac Vim de Bruin, a prenosi AFP.

Malezijski avion, koji je leteo na liniji Amsterdam – Kuala Lumpur, je oboren nad Istočnom Ukrajinom 17. jula ove godine, pri čemu je poginulo svih 298 putnika i članova posade, od kojih 193 Holanđana.

U jučerašnjem intervjuu za nemački Špigel, glavni holandski istražitelj Fred Vesterbeke je rekao kako tužioci žele informacije od Moskve, uključujući i radarske snimke koji, prema ruskim tvrdnjama dokazuju da je ukrajinski vojni avion bio u blizini u trenutku obaranja malezijskog aviona.

Kijev i Zapad tvrde kako su malezijski putnički avion srušili proruski aktivisti raketama BUK zemlja – vazduh, kojima su ih snabdeli Rusi, što Moskva poriče, tvrdeći da je za obaranje aviona odgovorna ukrajinska vojna letelica.

U prošlomersečnom izveštaju holandskih istražitelja napominje se kako je malezijski avion pogođen sa više objekata “visoke energije”, ne označavajući krivca.

Tri ministra holandske vlade su u nedavnom pismu domaćem parlamentu istakli kako istražitelji pre svega razmatraju scenario po kojem je malezijski avion srušen sa zemlje, a tek potom mogućnost da je oboren iz vazduha i da Hag “ne namerava da spekuliše” već će sačekati konačan izveštaj, koji se očekuje sredinom 2015.

Dosad su, inače, na osnovu otisaka prstiju, zuba ili uzoraka DNK identifikovane 284 žrtve nesreće, a utvrđivanje identiteta preostalih 14 će, kako tvrde stručnjaci, biti veoma otežan.

SHARE

Оставите одговор