SHARE

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je danas, 23. godinu za redom, ogromnom većinom glasala protiv američkog višedecenijskog ekonomskog embarga protiv Kube.

Za neobavezujuću rezoluciju pod nazivom “Neophodnost okončanja ekonomskog, trgovačkog i finansijskog embarga nametnog Kubi od strane SAD” glasalo je 188 članica Generalne skupštine, prenosi Rojters.

Protiv je bio samo Izrael, a uzdržale su se pacifičke ostrvske zemlje Palau, Maršalska Ostrva i Mikronezija.

Rezultat glasanja je bio isti kao i pre godinu dana.

Kubanski ministar inostranih poslova Bruno Rodriges apelovao je na SAD da promeni kurs jer embargo teško pogađa kubanski narod i izazvao je kumulativnu ekonomsku štetu od preko bilion dolara.

On je pozvao vladu SAD da sa Kubom uspostavi odnose uzajamnog poštovanja, naglašavajući da Kuba nikad neće odustati od svog suvereniteta.

Američki izaslanik Ronald Godar je odbacio rezoluciju, rekavši kako Havana koristi godišnje glasanje u GS kao pokušaj da na druge prebaci krivicu za ekonomske probleme za koje je sama kriva.

Iako je rezolucija o embargu prema Kubi neobavezujuća i simbolična, ona jasno odslikava izolovanost SAD u odnosu na ovo pitanje – jedno od retkih po kojem su svi američki zapadni saveznici nesaglasni sa SAD.

Predstavnici nekih zemalja su iskoristili današnju priliku da pohvale Kubu zbog toga što je u Zapadnu Afriku pogođenu ebolom poslala više lekara nego bilo koja druga zemlja.

Iran je tu pohvalu izneo u ime Pokreta nesvrstanih, koji ima 120 članica, a Bolivija u ime Grupe 77 zemalja u razvoju (plus Kina), a odvojeno su doprinos Kube borbi protiv ebole izneli Indija i Meksiko.

Na današnju politiku SAD prema Kubi uticaj između ostalog imaju i domaći politički interesi na Floridi, gde se izbeglice sa Kube protive svakom pomirenju Vašingtona sa bivšim kubanskim predsednikom Fidelom Kastrom i njegovim bratom, sadašnjim predsednikom Raulom Kastrom.

SHARE

Оставите одговор