SHARE

Sud u Francuskoj naložio je irskoj niskotarifnoj aviokompaniji Rajaner da plati 8,1 milion evra odštete, uz kaznu od 200.000 evra zbog kršenja francuskog zakona o radu.

Apelacioni sud u Parizu presudio je da je kompanija kriva zbog toga što je radnicima davala irske ugovore da bi uštedela novac na platama i porezima, prenosi agencija Frans pres.

Socijalna izdavanja u Francuskoj kreću se od 40 do 45 odsto, u odnosu na 10,75 odsto u Irskoj.

Rajaner će morati da plati odštetu sindikatima, francuskom socijalnom sistemu i pilotima.

Sud je kompaniji takođe naložio da okači presudu na vrata terminala aerodroma u Marselju na period od mesec dana, kao i da je objavi u četiri novinska lista.

Sud je irskoj kompaniji u oktobru 2013. naložio da plati odštetu od gotovo devet miliona evra, ali je Rajaner u junu ove godine uložio žalbu na presudu.

Kompanija na aerodromu u Marinjanu, blizu Marselja, zapošljava 127 radnika na ugovorima koji nisu usklađeni sa francuskim zakonom o radu, bez prijavljivanja prihoda za oporezivanje u zemlji.

Rajaner se branio od optužbi navodeći da nema stalnu bazu u Marinjanu i da zbog toga može da drži svoje radnika na irskim ugovorima.

Tužioci, međutim, taj argument nisu usvojili, navodeći da “ne pije vodu” jer radnici o kojima je reč žive u okruženju i kompanija ima kancelarije na aerodromu.

SHARE

Оставите одговор