SHARE

REIZBOR Dilme Rusef posle drugog kruga predsedničkih izbora u Brazilu podelio je njene sugrađane po socijalnim i geografskim linijama.

Stoga ne iznenađuje da je prva poruka „miljenice“ nekadašnjeg popularnog šefa države Lule da Silve bila zapravo apel Brazilcima na ujedinjenje: – Pozivam sve Brazilce, bez izuzetka, da se ujedine zarad budućnosti Brazila – rekla je ona pristalicama svoje Radničke partije u Braziliji, stranke koja je na vlasti već 12 godina.

Rusefova, koja je osvojila 51,6 odsto glasova, dok je opozicioni kandidat Aesio Neves dobio 48,4, pobedu duguje uspesima programa socijalne pomoći.

Oni su milionima Brazilaca pomogli da pobede siromaštvo.

Ali, Rusefova je svesna da njena popularnost nije ni izdaleka onakva kakva je bila.

Prošle godine suočila se sa masovnim protestima zbog korupcije, ogromnih izdataka za Svetsko fudbalsko prvenstvo i zbog loših javnih službi, pa je Rusefova sad saopštila da želi da bude „mnogo bolji predsednik nego što je dosad bila“.

Istakla je da će joj prioritet u drugom mandatu biti političke reforme i obećala da će sa Kongresom sarađivati na promenama koje zahteva država.

Tokom kampanje Radnička partija Rusefove i Nevesova Socijaldemokratska stranka, na mestu predsednika od 1995-2003, nisu štedele verbalne uvrede i optužbe.

Predsednička trka postala je dramatična kada je glavni opozicioni kandidat Eduardo Kampos izgubio život u avionskoj nesreći u avgustu, a Marina Silva, koja je došla na njegovo mesto, odmah ostvarila dvocifreno vođstvo u odnosu na Rusefovu i Nevesa.

Njena kampanja bila je usredsređena na nezadovoljstvo građana javnim službama, ali nije našla uporište u biračkom telu.

To je otvorilo prostor za Nevesov ubedljiv rezultat u prvom krugu izbora 5. oktobra, primoravajući Rusefovu da uđe u drugi krug.

Dok je Dilma Rusef dobila većinu u siromašnijim oblastima na severu zemlje, njen oponent uzeo je dobar deo bogatijih i bolje razvijenih delova Brazila.

Na kraju je zahvalio na glasovima „više od 50 miliona Brazilaca“.

Ishod je, dakle, pokazao podeljenost Brazila, što ostaje glavni izazov za Rusefovu.

Mnogi Brazilci kojima se život poslednjih godina poboljšao sada žele više – bolje zdravstvo i smanjenje visoke stope kriminala i Dilma Rusef će očito biti u situaciji da balansira između njihovih želja i diktata ekonomije. URUGVAJ: LEVICA VODI LeviČarski kandidat vladajuće koalicije Tabare Vaskes (74) osvojio je najveći broj glasova u prvom krugu predsedničkih izbora u Urugvaju.

Protivkandidat u drugom krugu 30. novembra mu je mladi opozicioni kandidat Luis Lakalje Pou (41). Vaskesov Široki front je na vlasti od 2005. godine.

Pristalice Poua tvrde da je vreme za promene i da je ovaj surfer i otac troje dece bliskiji današnjem Urugvaju nego socijalista iz stare garde.

SHARE

Оставите одговор