SHARE

Zbog laganja vlasti tokom istrage terorističkog napada na prošlogodišnjem Bostonskom maratonu, sud u Bostonu danas je proglasio krivim Robela Filiposa (21), prijatelja glavnooptuženog za taj napad Džohara Carnajeva.

Filipos (21), čečenski imigrant, optužen je da je lagao o poseti osumnjičenog Carnajeva, u studentskoj sobi, tri dana posle napada na maratonu, kada je poginulo troje i povređeno više od 260 ljudi, prenela je agencija Rojters.

Filipos bi mogao da se suoči sa kaznom i do 16 godina zatvora, ako bude osuđen 29. januara naredne godine, a do tada on ostaje u kućnom pritvoru.

On i njegova dva prijatelja uklonili su ranac sa praznim vatromet-granatama iz sobe osumnjičenog bombaša na Kembridžu, u američkoj državi Masačusets.

Na suđenju u Bostonu, Filipos je proglasen krivim po dva tačke optužnice za laganje istražiteljima – za izjavu da se ne seća posete i za poricanje da ga Carnajev posetio.

Kasnije je Filipos potpisao pismeno priznanje o tome, tokom ispitivanja u kome su učestvovali agenti FBI.

S druge strane, glavno optuženi za bombaške napade u Bostonu Carnajev nije se pojavio na sudu više od godinu dana i nalazi se u zatvoru bez prava na kauciju i čeka na suđenje.

Njegovi advokati su tražili da se premesti suđenje van Masačusetsa i da se odloži za skoro godinu dana, najranije do septembra 2015. godine, navodi Dejli meil.

Tokom maratona u Bostonu su eksplodirale dve bombe postavljene nedaleko od linije cilja.

Braća Džohar i Tamerlan Carnajev su tokom pokušaja hapšenja 18. aprila započeli oružani sukob sa policijom, tokom kojeg su ubijeni Tamerlan i jedan policajac, a teško ranjeni Džohar je uhvaćen dan kasnije.

SHARE

Оставите одговор