SHARE

BEOGRAD – Suđenje vlasniku Delta Holdinga” Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku, vlasniku “Nibens grupe” Milu Đuraškoviću i još osmorici optuženih da su zloupotrebama oštetili putarska preduzeća, po šeti pust od proletos odloženo je u Specijalnom sudu u Beogradu zbog štrajka advokata. Naredno suđenje zakazano je za 17, 18. i 19. novembar.

Svi optuženi se brane sa slobode.

Mišković stariji je položio jemstvo od 12 miliona evra u gotovini kao zamenu za pritvor, a njegov sin Marko je založio nekretnine vredne 3,2 miliona evra za odbranu sa slobode.

Proces su do sada u sudnici pratili domaći i strani posmatrači, kojima je obezbeđen prevod o trošku vlasnika “Delta holdinga”, po odobrenju suda, a njihovo prisustvo očekuje se i u nastavku procesa.

Optužnica tereti Miškovića i ostale da su od 2005. do 2010. godine nezakonitim izvlačenjem novca iz putarskih preduzeća i utajom poreza oštetili putarska preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a budžet za 472 miliona dinara.

Miroslavu i Marku Miškoviću i Milu Đuraškoviću na teret se stavljaju krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i poreska utaja.

Za oba dela zakonom je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.

Optužnica obuhvata i Rista Ristića, Milutina Gaševića, Zorana Mihailovića, Dejana Jevtića, Zdravka Raša i Predraga Filipovića koji se terete za pomaganje u izvršenju krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica. Živojin Petrović i Jadranka Bardić optuzeni su za krivično delo poreska utaja.

Svi optuzeni su u istrazi kao i na početku sudenja u izjasnjavanju o krivici negirali da su izvrsili krivična dela za koja se terete.

Vlasnik “Delta holdinga” pušten je 23. jula 2013. iz pritvora nakon sedam i po meseci, uz jemstvo od 12 milona evra u dinarskoj protivvrednosti, a koje je uplatila njegova kompanija da bi se branio sa slobode.

Miškoviću je privremeno oduzet pasos i odredena mera zabrane napustanja boravista, uz obavezu javljanja Policijskoj upravi za grad Beograd – PS Savski venac, svakog prvog radnog dana u mesecu.

Ista ova mera predviđena je i za njegovog sina Marka, kome je 7. oktobra ukinut kućni pritvor za jemstvo hipotekom na lokal vrenosti 3,2 miliona evra.

SHARE

Оставите одговор