SLEDEĆE okupljanje šefova diplomatija i ministara privrede regiona, na kojem će se za istim stolom, između ostalih, ponovo naći Ivica Dačić i Enver Hodžaj, biće održano u Prištini do kraja godine, a Brisel je već kosovskim vlastima poslao striktne instrukcije kako taj skup mora da izgleda.

Kako saznaju „Novosti“, njima je rečeno da skup, koji je procenjen kao sastanak visokog rizika, mora biti organizovan po „beogradskom modelu“, odnosno da ne sme biti nikakvih provokacija u vidu isticanja državnih obeležja, zastava, grbova…

Posebno je naglašeno da se svim učesnicima mora obezbediti maksimalna bezbednost, imajući u vidu da nisu isključeni protestni skupovi zbog dolaska gostiju iz Beograda, odnosno podrške zvaničnicima iz Tirane.

EU je odala priznanje Srbiji za organizaciju ministarske konferencije u četvrtak, u Beogradu, na kojoj je osim Hodžaja bio i albanski šef diplomatije Ditmir Bušati.

I pored toga što su na marginama konferencije gosti iz Prištine i Tirane podgrevali atmosferu vrućim izjavama, srpski zvaničnici nisu „naseli“ na provokacije, što je pozdravljeno u Briselu.

Prema rečima direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, srpski zvaničnici uvek strogo paze da bilo kojim činom implicitno ili eksplicitno ne prihvate prištinski pogled na statusno pitanje, pa će i odlasci u Prištinu biti uslovljeni pokazanom spremnošću predstavnika kosovskih Albanaca da status ne stavljaju iznad dijaloga i normalizacije odnosa.

Dušan Janjić, iz Foruma za etničke odnose, kaže da će i Priština kao sledeći domaćin regionalnog skupa morati da se drži dogovorenih pravila, zbog čega ne veruje da će srpska strana naići na „provokacije“, ali, ne isključuje da se pred taj sastanak atmosfera na KiM usija: – Pošto verujem da pokret „Samoopredeljenje“ neće biti deo buduće kosovske vlade, može se očekivati da oni zbog tog skupa organizuju miting, jer su protivnici evropskog mešanja u kosovske stvari i zalažu se za ujedinjenje svih Albanaca.

Baš kao što su i predstavnici Prištine u Beogradu „na marginama“ skupa promovisali kosovsku državnost, Janjić kaže da će i srpski zvaničnici u Prištini, izvan sale u kojoj će biti sastanak, moći da iznesu svoje viđenje statusnog pitanja i kažu da su došli u srpsku pokrajinu, ukoliko to budu želeli i procene da je to potrebno. PLAN POSETE NAŠ nekadašnji ambasador u Berlinu Ivo Visković kaže nam da će se EU sigurno pobrinuti da protokol ministarskog okupljanja u Prištini bude poznat do detalja, jer se Beograd neće odazvati pozivu ukoliko se unapred bude spremala neprimerena propaganda domaćina.

Na pitanje da li očekuje da naši zavničnici na marginama prištinskog skupa pošalju poruke da je KiM srpska teritorija, Visković kaže da treba dobro proceniti šta je u takvim situacijama diplomatski mudrije.

Leave a Reply