SHARE

STRANKE će od sledeće godine na raspolaganju imati oko 400 miliona dinara manji prihod iz budžeta – to predviđa predlog Srpske napredne stranke, čija će poslanička grupa ove nedelje podneti zahtev da se menja zakon o finansiranju partija.

Plan je da se sadašnja isplata strankama na godišnjem nivou smanji za 35 odsto.

Kako „Novosti“ saznaju, biće predloženo da se ubuduće iz državne kase izdvaja 0,1, umesto sadašnjih 0,15 odsto rashodne strane budžeta.

Ako osnovica ne bude drastično menjana, sve stranke koje imaju poslanike u parlamentu, dogodine će podeliti ukupno oko 740 miliona dinara.

Prema rebalansu, tokom ove godine na konto političkih stranaka treba da se slije 1,14 milijardi dinara, a u „pregradi“ Ministarstva finansija bilo je rezervisano još 802,4 miliona za troškove predizborne kampanje.

U SNS navode da će podneti zahtev da se zakonske izmene usvoje po hitnom postupku. – Predlog izmena zakona ući će u proceduru ove nedelje, što znači da bi mogle da stupe na snagu već do 1. novembra – kaže za „Novosti“ Veroljub Arsić (SNS), predsednik skupštinskog Odbora za finansije. – Mi smo već za ovu godinu uneli izmenu da se iznos računa od realnih poreskih rashoda, a ne od onih koji dolaze od carina, akciza i kredita, čime je suma koja ide partijama već smanjena.

Novim izmenama sve ćemo svesti na iznos koji je sasvim dovoljan za rad stranaka.

Nemanja Nenadić, iz Transparentnosti Srbija, kaže da je ta organizacija i pre usvajanja važećeg zakona ukazivala da su previsoka izdvajanja iz budžeta za finansiranje redovnog rada stranaka i za predizbornu kampanju: – Veći je problem što zakonodavac nikada nikada jasno definisao svrhu ovih isplata.

Na primer, da li su sredstva za pokrivanje rada određenog broja opštinskih odbora, za podršku kvalitetnijem radu narodnih poslanika i slično.

Kad bi ta svrha bila poznata, bilo bi lakše odrediti i koliko novca treba da se izdvoji za partije.

Većina stranaka u načelu podržava smanjenje izdvajanja, ali ne žele da se konkretno izjasne dok ne vide predlog. REZANjE UPLATA OD JANUARA NOV način obračuna, ako se usvoji u predviđenom roku, moći će da se primeni na budžet za 2015, pa bi stranke rezanje prihoda mogle da osete već od januara.

Poslednji put Zakon o finansiranju političkih aktivnosti promenjen je 2011, kad su izdvajanja za rad partija vezana za rashodnu, umesto za prihodnu stranu budžeta.

SHARE

Оставите одговор