SHARE

ZASEDANjE Skupštine Vojvodine o rebalansu budžeta za ovu godinu, koje počinje sutra, biće još jedna prilika za proveru stabilnosti krhke većine, koju u ovom trenutku čine DS, LSV i NDS.

Ove tri stranke imaju 64 poslanika, od ukupno 120 koliko broji vojvođanski parlament.

Tolikim brojem glasova, pre mesec dana, usvojena je Deklaracija o promeni Ustava Srbije, ali nije izvesno da će takvo brojno stanje vladajuće koalicije biti i prilikom glasanja za budžetski rebalans.

Između dva zasedanja, naime, poslanički klub NDS spao je na četiri poslanika, jer je Robert Santo napustio stranku, pa je doveden u pitanje opstanak poslaničkog kluba Tadićeve stranke. – Santo će ubuduće imati status nezavisnog poslanika, ali smo se dogovorili da, zasad, ostane u našem klubu – kaže Miloš Gagić, šef kluba NDS.

Santo je po izlasku iz NDS najavio da razmišlja da li da se vrati u DS, ali prema nekim informacijama, nije isključeno ni da se pridruži naprednjacima koji imaju 28 poslanika.

Posle raspada DSS, sve oči su uprte u četvoricu pokrajinskih poslanika te stranke.

Zasad, po rečima Svetislava Jovanova (DSS), nema raslojavanja u pokrajinskom odboru te stranke.

Napetost zbog tanke većine u Skupštini Vojvodine, po svemu sudeći, neće se uskoro iseliti iz zdanja Banovine.

Najviši organi stranke Borisa Tadića još nisu odgovorili na poziv Bojana Pajtića od pre tri meseca da se zvanično pridruže vladajućoj koaliciji.

Ne zna se ni da li će ni kada će to, eventualno, učiniti.

Takođe, Ištvan Pastor sve odlučnije naglašava da će njegova stranka ubuduće glasati „svojom glavom“, a ne u interesu koalicije koju predvode demokrate. STALI PASTOROVI PREGOVORI NE nazire se nastavak pregovora za razrešenje političke krize koje je Pastor pokrenuo pre dva meseca.

Lider SVM kaže da pojedinačne razgovore sa predstavnicima stranaka vodi gotovo svakodnevno, ali da ne postoji dobra volja da se sve parlamentarne stranke okupe za istim stolom.

SHARE

Оставите одговор