SHARE

Велика количина наоружања и муниције завршила је преко Турске у рукама припадника терористичке организације Исламска држава.

Извор “Гласа Српске” близак безбједносним структурама у БиХ каже да су то наоружање у ФБиХ куповале фирме из Турске које су повезане са Хамасом.

– Те фирме оружје и муницију купиле су у фирмама за производњу и промет наоружања “БНТ” из Новог Травника, “Унис Гинекс” и “Побједа-Рудет” из Горажда, те “Игман” из Коњица. Само мањи дио купљеног оружја и муниције остаје у Турској, а већина завршава у рукама терориста. Ти послови се још одвијају, а највећи дио оружја и муниције и даље завршава код џихадиста Исламске државе јер они тренутно нуде највише новца – казао је наш саговорник.

Додаје да је велик дио тог наоружања и муниције био предвиђен за уништавање. Умјесто тога, прокријумчарен је у многе земље широм свијета, а највећи дио тог оружја завршио је у исламским државама.

– Припадници Агенције за истраге и заштиту (SIPA) чешљају гомилу документа о извозу наоружања, муниције и војне опреме из БиХ. Поред продаје фирмама из Турске, провјеравају и продају и извоз фирмама из Мађарске, Бугарске, Египта, Чилеа, Њемачке, Малезије и Саудијске Арабије. Посљедњих неколико година из БиХ је у просјеку годишње извожено наоружање вриједно око 50 милиона евра, од чега је око 80 одсто завршило у исламским земљама – каже саговорник “Гласа Српске”. …

SHARE

Оставите одговор