SHARE

BEOGRAD – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić neće sutra učestvovati na komemorativnom skupu u Belgiji u čast 100. godišnjice početka Prvog svetskog rata, iako je bilo planirano, zbog toga na što će svečanosti biti istaknuti simboli samoproglašene Republike Kosovo. “Iako je bilo u planu da predsednik Republike učestvuje na tom skupu i oda poštu vojnicima zemalja pobednica u Prvom svetskom ratu, predsednik neće otputovati u Belgiju.

Razlog je obaveštenje koje je dobijeno od organizatora da će na svečanosti biti istaknuti simboli samoproglašene Republike Kosovo”, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

Komemorativni skup održava se u Njuportu i Ipru.

U saopštenju se podseća da je Nikolić prisustvovao obeležavanju stogodišnjice Prvog svetskog rata u Liježu 4. avgusta.

Tom prilikom na ceremoniji su istaknuta obeležja svih pobednica u Prvom svetskom ratu, a nisu bila obeležja samoproglašene Republike Kosovo. Štaviše, ta manjina nije imala ulogu u Prvom svetskom ratu, koja bi je svrstala u red pobednika i izjednačila njen tretman sa Srbijom. “Isticanje obeležja samoproglašene Republike Kosovo je za Srbiju neprihvatlljivo, te predsednik ne može da učestvuje u sutrašnjoj ceremoniji”, navedeno je u saopštenju.

SHARE

Оставите одговор