SHARE

NIKO ne voli da gubi, ali mnogi ne znaju da gube.

Ali, kada treneri naša dva najbolja kluba, Partizana i Crvene zvezde, na mah zaborave šta su radili i pričali samo nekoliko nedelja ili meseci ranije, onda ta fudbalska amnezija nije prihvatljiva.

I ne može da ih odbrani. A, od čega se brane Marko Nikolić i Nenad Lalatović, mladi i nesporno talentovani treneri na klupama srpskih velikana? Verovatno od samih sebe, ali tako što su posle poraza u Jagodini i minimalne pobede nad Donjim Sremom na “Marakani”, isprozivali svoje igrače.

Ni to ne bi bilo ni novo ni strašno, da ne postoji i samokritika.

Ali, ni od Marka ni od Nenada nismo čuli ni reč osude na svoj račun.

A oni su valjda sastavljali i taktiku i tim. Tužno je čuti od Lalatovića: “Imamo igrače kakve imamo, bolje nemamo, a ja ne mogu da dovedem Mesija”.

Da li to znači da mu Sremci liče na Barselonu? Ili da imaju bolji i skuplji tim od Zvezde? A ako se vratimo malo unazad, setićemo se da je Lalatović u nekoliko navrata govorio da je zadovoljan i timom i karakterom igrača i da ima tim koji će se boriti za šampionsku titulu. Posle utakmice u Jagodini, Nikolić je u mikrofon televizije rekao: “Valjali smo se po terenu, i to je to”, verovatno aludirajući na domaće igrače koji su se borili do poslednjeg daha.

A zatim je za štampane medije izjavio da se “90 odsto utakmice igralo na polovini rivala”. Šta je očekivao mladi stručnjak, da ih domaćin, koji je u očiglednoj krizi, napadne i primi pet lakih komada.

I Nikolić, koji je posle poraza od Bešiktaša od 4:0 uglavnom hvalio atmosferu i navijače, a pre te utakmice i serije pobeda i svoje igrače, posle prvog poraza na domaćoj sceni je objasnio: “Imali smo tri-četiri slaba mesta u timu i ti igrači će da se odmore u sredu, možda i malo duže”. Ni to nije ništa što bi trebalo posebno komentarisati, jer, trener je taj koji bira tim, menja slabe, daje šansu onima koji je čekaju.

Samo, ni Nikolić, ni Lalatović, nisu nijednog trena pomenuli da u tim slabostima ima i njihove krivice.

Elem, biće još tuge i radosti, daleko je kraj sezone, zato ni Nikoliću ni Lalatoviću ne bi škodilo bar malo samokritike.

Fudbal je, ipak, kolektivan sport, pa su i pobede, ali i porazi i remiji, kolektivan čin.

SHARE

Оставите одговор