SHARE

LONDON – Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron odbacio je danas zahtev Evropske unije da uplati dodatnih 2,1 milijardu evra u zajednički budžet, uprkos upozorenju Brisela da se London suočava sa kaznom ukoliko sredstva ne uplati do 1. decembra. “Britanija nikome neće uplatiti dve milijarde evra 1. decembra i odbacujemo nalog da izvršimo takvu uplatu.

Borićemo se sa tim na sve raspoložive načine”, rekao je Kameron u parlamentu u Londonu, prenosi Frans pres. “Obim zahtevanih sredstava i tajming zahteva nisu prihvatljivi.

To je novac britanskih poreskih obveznika, a ne neki kusur”, rekao je premijer.

Evropski komesar za budžet i finansijsko programiranje Jacek Dominik izjavio je da će Britanija u zakonskom roku morati da uplati dodatnih 2,1 miljardu evra u budžet EU. “Zakon kaže da moraju da plate”, rekao je komesar ranije novinarima u Briselu i dodao da je iznenađen ljutitom reakcijom Britanaca na račun koji im je ispostavljen prošlog petka.

Dominik je isključio mogućnost da se o sumi od 2,1 milijarde evra ponovo pregovara, navodeći da će u slučaju da London ne uplati sredstva na vreme protiv njega biti pokrenut odgovarajući postupak.

Komesar nije želeo da precizira kakve bi konkretne posledice Britanija mogla da snosi ako ne plati, rekavši da će o tome odlučivati predsednik Komisije i Savet EU.

SHARE

Оставите одговор