SHARE

BEOGRAD – Srbija nije zakasnila ni dan u pregovaračkom procesu, uprkos brojnim izazovima tokom prošle godine, rekao je danas šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport i poručio da je dobro što je novi evropski komesar za proširenje Johanes Han, jer on dobro poznaje našu zemlju. “Tokom ovih godinu dana bili smo svedoci velikog napretka u pregovorima, naročito u analitičkim pregledima.

Uprkos svim preprekama, različitim izazovima, uprkos tome što je Srbija poršla izbornu kampanju, došlo je do formiranja nove vlade, mi nismo izgubili ni jedan dan u ovim veoma bitnim procesima skrininga, kao uvod u sledeću fazu pregovora”, kazao je Devnport na otvaranju štanda EU na Beogradskom sajmu knjiga.

On je podsetio da će od 1. novembra EK voditi Zzan Klod Junker i poručio da je veoma bitno za Srbiju to što će novi komesar za proširenje biti Johanes Han iz Austrije, sadašnji komesar za regionalnu saradnju. “On veoma dobro zna Srbiju i bio je ovde posle majskih poplava.

Imaćemo novu visoku predstavnicu Federiku Mogerini koja će imati takođe veoma bitnu ulogu u našim odnosima”, dodao je Devenport. Šef Delegacije EU kaže i da je Srbija pre skoro tri nedelje u Izveštaju EK o napretku na putu ka EU dobila solidne i ohrabrujuće ocene. Pre nekoliko meseci, kako je dodao, objavljena je knjiga “Evropski mozaik” koja pruža koncizan pregled o 28 država članica EU.

Ta knjiga danas je predstavljena na štandu EU. “Na kraju sadrži stranicu sa naslovom Srbija, koju tek treba da ispišemo”, dodao je je Devenport.

Ssefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević koje napisala predgovor za tu knjigu, ukazala je na značaj na upoznavanje garđana Srbije sa funkcionisanjem EU.

Govoreći o značaju knjige, ambasador EU rekao je da je “knjiga učinila Evropu onakvom kakva jeste danas”. “Nadam se novim knjigama ove vrste i sama sam se trudila da obezbedimo što više udžbenika za najrazličitije oblasti evropskog prava, jer bez toga nema razumevanja ne samo EU nego i onoga što mi radimo”, kazala je Miščević i pozvala studente da se upoznaju sa EU preko raznih knjiga, brošura… “Siguran sam da će i Srbiji takođe knjige pomoći da uđe u EU”, istakao je on.

Devenport je govoreći o ovogodišnjem dobitniku evropske nagrade za književnost Uglješi Sajtincu, kazao da ovom nagradom EU želi da pomogne piscima da njihova dela pronađu put do više od 500 milona čitalaca Evrope.

Svečanom otvaranju EU štanda na beogradskom sajmu knjiga prisustvovali su i ambasadori zemalja EU, predsednici opština u Srbiji, književnici…

SHARE

Оставите одговор