Naslovna Ostali sportovi Upozorenje atletskih trenera: Životni vek postao kraći

Upozorenje atletskih trenera: Životni vek postao kraći

0

DEVETI kongres Udruženja evropskih atletskih trenera koji je održan u Sofiji bila je prilika da se odrede smernice „kraljice sportova“ u narednom periodu.

Naša atletska legenda i počasni potpredsednik ove asocijacije Dane Korica preneo je nekoliko impresija sa ovog sastanka, ali jedna je i zanimljiva i alarmantna. – Na Kongresu u Sofiji kojim je predsedavao Frank Gik saznali smo podatak koji je ogromno upozorenje za sve mlade ljude.

Naime, sportske i medicinske ustanove od evropskog i svetskog ugleda ustanovile su da se životni vek aktuelne populacije smanjio u proseku za pet godina u odnosu na prethodnu – kaže Dane Korica.

DA SIĐU NA TEREN DUGOGOGIDŠNjA teza Daneta Korice da atletski treneri moraju da siđu na teren sa pištaljkom oko vrata i štopericom u ruci i sada je aktuelna. – To zaista pričam godinama.

I mi smo počeli da posustajemo pred navikama dece, umesto da aktivno radimo na njihovim sportskim i zdravstvenim potrebama.

A imamo sve pred nosom, od najmodernijih atletskih terena kakav je onaj u Kruševcu, pa uskoro i ova dvorana u Beogradu, do Zavoda za sport i medicinu sporta koji je institucija od svetskog ugleda – kaže Korica.

Objasnio je i šta to tačno znači.- To u prevodu znači da naša deca žive pet godina kraće od svojih roditelja.

Odmah su ustanovljeni i razlozi i posledice.

Veoma loša, gotovo nikakva, fizička aktivnost, gojaznost i tragične posledice ere digitalizacije zapravo su decu „zakucali“ za krevete i fotelje u svojim kućama, umesto da vreme provode na sportskim terenima – kaže Korica.

Naša atletska legenda, koji je i danas redovan posetilac trim staze na Košutnjaku upozorava domaće atletske stručnjake na rezultate najnovijih istraživanja. – Nije lako pronaći šampione poput Emira Bekrića, Ivane Španović, Amele Terzić, Asmira Kolašinca i drugih.

Zato stalno i upozoravamo na neophodnost većeg angažovanja profesora fizičke kulture u našim školama.

Ustanovljeno je da je trening jednog atletičara zapravo najzdraviji za pokretanje tela i očuvanje fizičke kondicije.

Neke tendencije menjaju se i u svetskoj atletici, pa smo na kongresu u Sofiji pričali i o tome kako su nekada izgledali, a kako danas izgledaju pripreme atletičara za najveća takmičenja – zaključuje Korica, danas savetnik predsednika Sportskog saveza Srbije.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku

Exit mobile version