SVE je više žena pod zastavom Islamske države! I to ne rođenih u muslimanskoj veri, ili onih, čija je otadžbina na Bliskom istoku, nego regruta u suknji, koje stižu sa evropskog i američkog kontinenta.

Analitičari to objašnjavaju činjenicom da sveti rat, džihad, zadovoljava tri potrebe: politički idealizam, nagon za avanturom i želju za protestom.

Tri američke tinejdžerke, uzrasta od 15 do 17 godina zaustavljene su protekle nedelje na frankfurtskom aerodromu i osujećene u nameri da se priključe islamskim ekstremistima.

Policija ih je vratila u Sjedinjene Države, ali su se njihove brojne vršnjakinje probile, međutim, do Sirije i severa Iraka i našle rame uz rame sa hiljadama dobrovoljaca, pridruženih sunitskim teroristima.

Veliku prašinu podigao je slučaj šesnaestogodišnje gimnazijalke iz Konstance, na jugu Nemačke, koja je preko Turske pokušala da se domogne kampa za obuku u Siriji.

Odatle je planirala da se pridruži terorističkoj organizaciji Al kaida.

Ketrin Braun, predavač na studijama bezbednosti na Kings koledžu u Londonu procenjuje, u izjavi za Dojče vele, da se dvestotinak žena širom Evrope priključilo građanskom ratu u Siriji.

Ona navodi nekoliko motiva za takav korak. – Islamska država nudi političku utopiju – kaže Braunova. – Reč je o naivnoj romantičnoj idealizaciji Islamske države, koja navodno počiva na izvornom islamu.

Takva ID igra važnu ulogu u Evropi, gde se mnogo muslimana oseća isključeno iz političkih tokova.

Tu je i žeđ mladih za avanturom.

Nešto slično osećali su ljudi koji su se, pre sedam i po decenija, pridruživali španskom građanskom ratu.

Kao što je ti mladima tada bilo uzbudljivo, tako im je i ovo. Činjenica da ste deo nečeg novog, pionir, i te kako može da bude privlačan motiv.

POLITIKA ANALITIČARI su složni u zaključku da je masovni ulazak žena u sveti rat, više stvar politike nego religije.

Jedan od argumenata u prilog ovoj tezi je činjenica da se poznavanje islama, s kojim devojke kreću put Bliskog istoka, svodi na nekoliko rečenica iz islamističkih brošura.

One znaju za crnu zastavu i pesmu iz video-klipa koji na internet postavljaju džihadisti.

O teologiji svetog rata, kao i o tome kako će ona uticati na njihov budući stil života, ne znaju baš ništa.

Neretko su žene, koje se bore na strani islama, mlađe od muških kolega.

Burkhard Frajer, šef obaveštajnog biroa nemačke pokrajine Severna Rajna-Vestfalija, procenjuje da je, u poslednje vreme, 25 žena iz ovog regiona Nemačke, otišlo na Bliski istok i pridružilo se Islamskoj državi. – Te žene su veoma mlade, imaju između 16 i 20 godina – kaže Frajer. – Gotovo sve potiču iz doseljeničkih porodica.

Po pravilu, nedostaje im osećaj za orijentaciju u društvu i životu uopšte.

Njima, takođe, upravlja veoma jaka želja da se izoluju od sopstvenih porodica.

U pojedinačnim slučajevima, te mlade žene navode da u Siriji mogu nesmetano da upražnjavaju muslimansku veru i da se generalno osećaju bolje nego u Nemačkoj.

Mnoge devojke, privučene su prilozima na internetu, kao i izjavama očevidaca, takođe ženskog pola, koje su se već oprobale na terenu.

U okviru propagandnih tekstova mogu da se pronađu i praktični saveti za snalaženje i život u okviru ratne zone.

Striktna verzija islama – kojoj se mlade žene najčeće posvećuju – ostavlja, međutim, veoma malo manevarskog prostora. Ženama su, naime, namenjene samo dve uloge: odanih saputnica boraca džihada i majki njihovih potomaka.

U ređim slučajevima, međutim, žene su uključene u bitke, ili makar doživljavaju sebe kao borca.

Frajer sumnja da su pripadnice lepšeg pola zaista deo borbi na terenu. „One su usmerene na ulogu podrške ratniku džihada“, veli on.

Nisu tako slobodne kako bi želele da budu, ali su privržene i često odlučuju da ostanu, čak i kad im se pruži prilika da bezbedno napuste Bliski istok.

ORUŽJE MADA su mahom logistička podrška borcima, žene u svetom ratu mogu da nose i oružje.

Ketrin Braun navodi pitanje jedne doktorke iz Malezije, postavljeno u okviru internet-bloga: „Imam stetoskop i kalašnjikov – šta će mi biti potrebnije?“ Nedavno je objavljena fotografija jedne Francuskinje, bombaša-samoubice, na kojoj ponosno nosi pojas sa eksplozivom.

Ostavi poruku