Izraelska policija sukobila se danas sa Palestincima, koji su bacali kamenice u istočnom Jeurusalimu, u jeku napetosti pred današnju sahranu Palestinca, koji je pre nekoliko dana automobilom naleteo na grupu Izraelaca kada su izašli iz voza na železničkoj stanici.

Policija je saopštila da je petoro Palestinaca uhapšeno prošle noći u nastavku sukoba širom anektiranog istočnog dela grada.

Napetost još više raste pred večerašnju sahranu Abdelrahmana Šaludija, Palestinca koji je u sredu automobilom ubio jednu tromesečnu bebu i ranio još šestoro ljudi.

On će biti sahranjen u 23 sati po lokalnom vremenu ( 22 po srednjevreopskom) kraj zidina jerusalimskog starog grada.

Sahrana je odložena iz bezbednosnih razloga.

Izraelske vlasti su dozvolile da samo 20 ožalošćenih prisustvuje sahrani i oni su morali dostaviti svoja imena policiji unapred.

Najveći sukobi prošle noći su bili u kvartu Silvan u kome je taj Palestinac živeo.

Policija je rasterala demonstrante koji su bacali kamenice u kvartu prošle noći, rekao je portparol policije Miki Rozenfeld AFP-u, istakavši da je bilo sporadičnih hapšenja jutros.

On je dodao da je najmanja 400 – 450 dodatnih policijskih jedinica razmešteno da se odgovori na svaki incident. Šaludija je ubila policija dok je pokušavao da pobegne, izašavši iz automibila.

Izraelske vlasti ozančile su incident teroristickcim napadom.

U njemu je poginula devojčica koja je imala i državljanstvo SAD.

Napetost je još više pojačana nakon što je u petak ubijen jedan palestinski tinejdžer na Zapadnoj obali.

Izraelske vlasti su rekle da se spremao da baci zapaljivu bombu na izraelske automobile kraj Ramale.

On će takođe danas biti sahranjen.

Vašington je apelovao na „sve strane da pomognu da se povrati zatisje i izbegne eskalacija napetosti nakon tragičnih nedavnih incidenata u Jerusalimu i na Zapadnoj obali“.

Portparol Stejt departmenta Džen Psaki je takođe pozvala na brzu i transparentnu istragu pogibije tinejdžera.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

U njemu živi oko 200.000 Izraelaca uz 300.000 Palestinaca.

Palestinci najviše demontriraju zbog izgradnje stanova za Jevreje u tom delu grada, posebno u kvartu Silvan.

U petak su izraelski mediji javili da će se ministar stanovanja i izgradnje Uri Ariel, koji se smtra tvrdolinijašom možda useliti tamo, što će samo podstaći j oš veću napetost.

Ostavi poruku