KADA se krajem januara ove godine, bez advokata, javio u policijsku stanicu u severnom delu Kosovske Mitrovice, jedan od najuticajnijih Srba sa Kosova i Metohije Oliver Ivanović nije slutio da će to biti početak njegovog višemesečnog tamnovanja.

Pod teškom optužbom za ratne zločine počinjene sredinom 1999. godine i februara 2000. godine, pritvoren je najpre u Prištini, odakle je posle štrajka glađu prebačen u pritvorski centar u Kosovsku Mitrovicu.

Dani i meseci, bez optužnice i dokaza, prolazili su, a sudsko veće, uvek sa istim obrazloženjem, određivalo je novi pritvor Ivanoviću.

Poslednje produženje od dva meseca, saopštilo je sudsko veće Euleksa čijom odlukom će Oliver Ivanović u pritvoru ostati do 26. decembra.

Razlozi i ovog puta isti: opasnost od bekstva i opasnost da utiče na svedoke. – Razlozi za produženje pritvora su isključivo političke prirode, jer opasnost od bekstva ne postoji, zato što se Oliver Ivanović javio bez sudskog poziva, odnosno posle telefonskog poziva, a ignorišu se i garancije Vlade Republike Srbije.

Drugi razlog, navodni uticaj na svedoke, besmislen je, jer su svi svedoci dali svoje izjave – rekao je za „Novosti“ branilac Ivanovića, advokat Nebojša Vlajić.

On će, kao i ranije, podneti žalbu na rešenje o produženju pritvora, ali ne očekuje pozitivan odgovor suda.

Pritvaranje Ivanovića i njegov desetomesečni pritvor pogodio je mnoge Srbe iz pokrajine, a najteže je svakako njegovoj porodici i prijateljima.

Ipak, kažu, hrabri ih uverenje da je on nevin i da će nevinost dokazati.

U Građanskoj inicijativi „SDP“ smatraju da „ovaj politički proces ima za cilj eliminisanje političkih lidera sa severa Kosova i Metohije“. – Verovali smo da će Euleks nakon ovih devet meseci poštovati prava gospodina Ivanovića i dozvoliti mu da se brani sa slobode.

Naša uveravanja potkrepili su blagonakloni odnosi prema albanskim pritvorenicima koji se u toku procesa puštaju na slobodu – saopštavaju iz GI „SDP“.

Oni ističu da „dosadašnje delovanje Euleksa ukazuje da je presuda Oliveru Ivanoviću doneta onog trenutka kad je pritvoren, a da su dvostruki aršini sredstvo kojim će se Euleks služiti u svim procesima koji se vode i koji će se voditi protiv Srba“.

ISTRAGE I OPTUŽNICA PROTIV Olivera Ivanovića i Dragoljuba Delibašića, pukovnika MUP-a u penziji, istraga je otvorena 21. februara 2013. godine.

Iste godine, 1. oktobra, istraga je proširena protiv Ivanovića za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Odlukom Specijalnog tužioca 10. marta 2014. istraga je proširena na Nebojšu i Iliju Vujačića i Aleksandra Lazovića.

Protiv Ivanovića i još četvorice Srba optužnica je podignuta 11. avgusta 2014.

Ostavi poruku