Казани, стратиште на којем су у рату убијани Срби, постаће мрља Сарајева ако се коначно политичка елита не огради од овог ратног злочина, поручио је данас Светозар Пударић, потпредсједник Федерације БиХ.

Српским жртвама на Казанима, у подножју Требевића, почаст су уз Пударића данас су одали и шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур те представници Српског грађанског вијећа, Хрватског народног вијећа, Вијећа конгреса бошњачких интелектуалаца и Асоцијације „Круг 99“.

Пударић је прије четири године упутио иницијативу Градској управи Сарајева да се подигне споменик на Казанима, гдје су припадници Армије РБиХ, предвођени командантом Мушаном Топаловићем Цацом, побили досад неутврђен број Сарајлија Срба. Иницијатива никад није реализована.

„Надам се да ће брзо бити отклоњени ти ‘процедурални разлози’ који коче иницијативу и да ће престати аутоцензура или програмирани заборав, по којима су злочинци увијек ‘они други’, а жртве увијек ‘они наши'“, изјавио је Пударић.

Погођен призором, односно стјеновитом јамом у коју су бачене жртве, Мур је оцијенио да је у оваквим условима тешко оптимистично гледати на будућност БиХ.

„Кад видим услове у којима је убијено много невиних, немам права да вам држим неку лекцију. Много је ту невиних људи погинуло. Много је жртава свих националности у цијелој БиХ, посјећивао сам и та стратишта. У оваквим условима тешко је бити наивни оптимист“, истакао је Мур.

Рајко Живковић из Српског грађанског вијећа подсјетио је да је још у рату руководству тадашње БиХ скретао пажњу на злочине дијела Цацине 10. брдске бригаде Армије РБиХ.

„Цацо је харао чаршијом, хапсио грађане српске националности и овдје их доводио. У рату сам предсједнику Предсједништва БиХ Алији Изетбеговићу казао да блокада Сарајева није у Цациним, него у његовим рукама. Рекао сам му, кад год Цацо блокира град и нико не смије да се креће, ви га позовете у свој кабинет и он деблокира град“, изјавио је Живковић, истакавши да тачан број убијених на Казанима никад није утврђен.

Због убистава Срба на Казанима суд у Сарајеву осудио је петнаестак бивших припадника Цацине бригаде, но они нису били оптужени за ратни злочин. Једино је Самир Бејтић био оптужен за ратни злочин, али је више пута осуђиван па ослобађан оптужби за ово кривично дјело.

Ostavi poruku