Nekoliko desetina hiljada Italijana okupilo se danas na protestu u Rimu koji je organizovao najveći italijanski sindikat CGIL zbog planova premijera Matea Rencija da reformiše tržište rada. Noseći crvene zastave sindikata CGIL, studenti i mladi iz čitave italije predvodili su prvu od četiri grupe demonstranata koji su prošetali ulicama italijanske prestonice, tražeći da premijer učini više na otvaranju novih radnih mesta i zaštiti prava onih koji su tek izašli na tržište rada, prenosi AFP. „Mi nemamo nameru da odustanemo.

Renci mora znati da smo mu mi koji smo danas na ulicama Rima potrebni za reformu zemlje“, kazao je Mauricio Landini, lider sindikata FIOM koji se pridružio protestu. Nezaposlenost među mladima u Italiji, koja ima treću privredu po veličini u zoni evra, dostigla je rekordni procenat od 44,2 odsto, a čak i oni koji uspeju da se zaposle dobiju ugovore na određeno vreme. „Mi smo došli ovde da kažemo da nesigurnost zaposlenja nije naša sudbina.

Mi želimo ulaganje u budućnost“, rekao je jedan mladi demonstrant preko megafona u masi ljudi, dok je drugi držao transparent sa sarkastičnim natpisom „hvala ti na rešenju za naše probleme, Renci“ i slikom čoveka koji povraća. Rencijeva Demokratska stranka je podeljena oko predloženih mera, a najveće podele izazvala je debata o budućnosti člana 18, koji štiti nepravedno otpuštene radnike. Želeći da unapredi italijansku privredu i privuče strane investitiore, Renci hoće da olakša kompanijama da optuštaju ljude i da uvede sistem po kome prava i beneficije zaposleni stiču vremenom. Međutim sindikati i levica su gnevni zbog planova o takvim izmenama.

Ostavi poruku