Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor zadovoljan je reakcijom države na događaje koji su usledili nakon utakmice Srbija-Albanija – paljenje pekara albanskih vlasnika, ali je istakao da oni ne opterećuju samo državu već javni život u celini.

On je za RTS kazao da je zabrinjavajuće što većina onih koji su uništavali imovinu Albanaca širom Srbije imaju uglavnom manje od osamnaest godina.

Prema njegovim rečima, tom složenom pitanju nismo posvetili dužnu pažnju. „Ponašali smo se često, dosta sramežljivo u odnosu na ove pojave i onda su te pojave eskalirale i mislim da se radi o jednom generalnom propustu“.

On ističe da je to pitanje funkcionisanja društva, pitanje vraćanja ka nekakvim tradicionalnim vrednostima koje smo u silnoj jurnjavi za egzistencijom malo zaboravili i zapostavili.

Na pitanje da li Vojvodinu čeka prekomponovanje vlasti kao u Kragujevcu, Pastor je odgovorio da je svaki slučaj – slučaj za sebe i poseban i da se to ne može porediti. „Mislim da se ništa bitno na vojvođanskoj sceni nije desilo.

Isto tako mislim da promena u Kragujevcu neće u osnovi promeniti ovu situaciju.

Ja i nadalje mislim da je potrebno pronaći ona pitanja na kojima možemo zajedno raditi.

Mislim da je to moguće – ako smo to mogli raditi kod Statuta, možemo to raditi i kod Zakona o finansiranju i Zakonu od nadležnosti“, naveo je Pastor.

Pastor je rekao i da su sutrašnji izbori za nacionalne savete veoma značajni – ne samo za manjinske zajednice nego za čitavo srpsko društvo, jer to „može da posluži kao etalon za rešavanje pitanja manjine i većine“. „U tom smislu, mislim da je pomalo nepravedno što smo na repu događaja, a što se tiče naše zajednice, ja sam radostan što nismo u fokusu pažnje zbog ekscesa ili nekih drugih stvari.

Mislim da smo imali jednu normalnu kampanju i radujem se sutrašnjem danu“, zaključio je Pastor.

Ostavi poruku