U borbama između šiitskih pobunjenika i sunitskih plemenskih snaga, stradalo je na desetine ljudi u centralnom Jemenu, dok je u napadu krstareće raketa, verovatno ispaljena iz američkgo drona, ubijeno deset džihadista, objavili su danas neimenovani plemenski izvori.

Nakon što su osvojili prestonicu Sanu i lučki grad Hudeidu, šiitski pobunjenici, poznati kao Huti, u pokušajima da prosire dominaciju i nad centralnim delom zemlje nailaze na oštar otpor sunitskih plemenskih snaga, prenosi AFP.

Centar sukoba je bila planinska oblast oko grada Rade, u provinciji Baida.

Prema sunitskim izvorima, snage Huta su više puta odbijene i pretrpele su teške gubitke.

Prema nepotvrđenim informacijama Hute su pomagale i artiljerijske snage iz sastava jemenske armije.

Pomenuta krstareća raketa pogodila je u blizini mesta sukoba dva vozila u kojima su, kako se veruje, bili pripadnici Al-Kaide.

U tom napadu je stradalo deset džihadista.

Jemen je ključni saveznik SAD u borbi protiv Al-Kaide, a Amerikanci već duže vreme preduzimaju napade protiv ove terorističke organizacije na jemenskoj teritoriji. Šiitski Huti iskoristili su nestabilnost u Jemenu nakon svrgavanja autokratskog režima bivšeg predsednika Ali Abdulaha Saleha i zauzeli značajan deo teritorije te zemlje.

Sadašnja sunitska vlada predsednika Abdrabuha Mansura Hadija ne uspeva da zaustavi širenje Huta, a sporazum pod okriljem UN, koji je trebalo da rezultira njihovim povlačenjem iz prestonice, nije realizovan.

Zabrinutost zbog situacije u Jemenu podstiče najviše to što je ova zemlja sused Saudijske Arabije, koja raspolaže četvrtinom svetskih rezervi nafte i što se nalazi na važnom pomorskom putu u Adenskom zalivu.

Ostavi poruku