DEČACI od 12 godina koji su uhapšeni kao članovi organizovane kriminalne grupe koja je dilovala drogu u beogradskom naselju Karaburma neće snositi nikakvu krivičnu i materijalnu odgovornost! U najgorem slučaju, tvrde stručnjaci, oni mogu „zaraditi“ samo pojačan nadzor roditelja i Centra za socijalni rad.

Prema rečima kriminologa Zlatka Nikolića, naš zakon izuzima od krivične odgovornosti sve mlađe od 14 godina. – Nije novost da kriminalci koriste decu za svoje prljave poslove – kaže Nikolić. – Često ih angažuju za pljačke ili provale, kao i za dilovanje droge.

Deca se zloupotrebljavaju, a njihove „gazde“ su zaštićene od posledica.

Tu, pre svega mislim na krivičnu odgovornost, jer u slučaju da maloletnici budu uhapšeni, oni praktično ne mogu da svedoče protiv „šefova“.

Deca su neretko „najsigurniji saradnici“ u kriminalnim radnjama, jer su neupadljivi.

Retko ko će posumnjati da dete od 10 ili 12 godina diluje drogu u školama ili parkovima. – Školski policajac će teško posumnjati da neko tako mlad prodaje narkotike – objašnjava Nikolić. – Zato ovakvi maloletni prestupnici olako dolaze na mesta gde stariji ne mogu.

Zbog toga ih kriminalci sve više angažuju za svoje prljave poslove.

Takođe, oni su mnogo jeftinija radna snaga od odraslih kriminalaca.

Nikolić smatra da se ovaj problem mora sistemski rešavati.

Prema njegovim rečima, neophodno je formirati Savetovalište za decu i roditelje koje bi se angažovalo u ovakvim specifičnim situacijama.

Trenutno ne postoji način da se ta deca ili roditelji kazne, što ostavlja mogućnost da ih kriminalci lagodno iskorišćavaju, zaključuje naš sagovornik.

KARABURMA PRIPADNICI beogradske policije, nakon višemesečnog rada, uhapsili su prekjuče članove kriminalne grupe M.

B. (25), R.

J. (64), i priveli četiri maloletnika, zbog sumnje da su na teritoriji Beograda, na Karaburmi, neovlašćeno proizvodili i prodavali drogu, kao i zbog neovlašćene proizvodnje, držanja i prodaje oružja i eksplozivnih materija.

Kako su „Novosti“ saznale, ova grupa blisko je povezana sa jednim od vođa navijača Partizana, a najmlađi članovi narko-klana bila su dvojica dečaka od samo 12 godina.

Ostavi poruku