POSLANICI Bundestaga i dalje nisu u potpunosti zadovoljni ispunjavanjem uslova koji su stavljeni pred Srbiju, a dva ključna zahteva Berlina su puna primena Briselskog sporazuma, pronalaženje i procesuiranje svih odgovornih za paljenje nemačke ambasade – saznaju „Novosti“.

Tako bi ukratko glasio rezime poruka petočlane delegacije nemačkog parlamenta, koja se tokom upravo završene trodnevne posete posete Beogradu, srela sa srpskim zvaničnicima, predstavnicima opozicije i civilnog sektora.

Konačna odluka da li će Nemačka upaliti „zeleno svetlo“ da se u decembru otvore prva pregovaračka poglavlja 32 i 35, o finansijskoj kontroli i KiM, biće doneta posle 16. novembra, kada u posetu Srbiji dolazi jedan od najbližih saradnika kancelarke Angele Merkel – njen zamenik i ministar ekonomije i energetike Zigmar Gabrijel.

Od rezultata njegovih razgovora u Beogradu u velikoj meri će zavisiti da li će nemački poslanici usvojiti inicijativu da se u zaključak Bundestaga, u kojem se insistira da pregovori otpočnu oblastima 23, 24 i 35, unese i „aneks“ da se na početku može otvoriti i poglavlje 32, za koje je Srbija usvojila pregovaračku poziciju i u potpunosti je spremna.

To bi dalo mogućnost kancelarki Merkel da na Evropskom savetu u decembru glasa za otvaranje poglavlja o Kosovu i finansijskoj kontroli.

Prema našim informacijama, on će u jednodnevnu posetu Srbiji stići s velikom privrednom delegacijom, kako bi i na taj način bio poslat signal da Nemačka podržava napore Srbije i reforme koje se sprovode. Član delegacije Bundestaga, poslanik SPD Josip Juratović, kaže, za „Novosti“, da se na sastancima u Beogradu posebno razgovaralo o ekonomskim reformama, problemima manjina u Srbiji, o tome da Berlin podržava napore Srbije i da se on nada što skorijem otvaranju poglavlja.

Na pitanje da li je i pronalaženje krivaca za paljenje nemačke ambasade jedan od glavnih uslova, Juratović kaže da „stvaranje pravne države podrazumeva i raščišćavanje mnogih stvari koje su iz ovih ili onih razloga do sada ignorisane“.

I ministarka bez portfelja zadužena za EU Jadranka Joksimović, koja se takođe srela sa delegacijom Bundestaga, potvrđuje da je jedna od tema bila i paljenje ambasada: – Nemački poslanici su izrazili očekivanja da će krivci biti pronađeni.

Istraga je već dala neke rezultate.

Tokom niza susreta koje sam imala i u Berlinu i u Beogradu, izneli smo argumentaciju zbog čega mislimo da je važno da otvorimo jedno poglavlje do kraja godine.

Beograd je dosta uradio i na implementaciji Briselskog sporazuma, ne čekajući da se formira nova vlada u Prištini, i zato ne bi trebalo da trpimo u brzini procesa evropskih integracija. SRBIJA FAKTOR STABILNOSTI Premijer Aleksandar Vučić razgovarao je juče sa delegacijom poslanika nemačkog Bundestaga i tom prilikom je obostrano konstatovano da je Srbija važan faktor regionalne stabilnosti, kao i ekonomskog razvoja.

Vučić je upoznao je predstavnike Bundestaga sa reformskim merama koje sprovodi Vlada.

Posebno je istaknuta važnost regionalnih infrastrukturnih projekata, kao što su pruga Beograd-Sarajevo, Beograd-Bar i auto-put Niš-Priština.

Zajednički je ocenjeno da je Srbija postigla vidan napredak u procesu evropskih integracija.

Ostavi poruku