MOSKVAOD STALNOG DOPISNIKA POSLE mnogo kritika, ukrajinske vlasti su ipak morale da priznaju da se jedan broj dobrovoljaca na istočnom frontu bavio – krađama.

Zbog toga se u ukrajinskoj javnosti rasplamsala polemika jesu li u dobrovoljačkim bataljonima bili heroji i patriote, kako su ih predstavljali glavni mediji u Kijevu, ili lopovi i pijanice.

Ovih dana je rasformiran dobrovoljački bataljon „Šahtjorsk“ jer su, po oceni ukrajinske policiji, neki njegovi vojnici krali.

Na drugoj strani, oficiri „Šahtjorska“ i dalje tvrde da među njima nije bilo pljačkaša. – Rasformirali smo bataljon jer je utvrđeno da je 50 lopova okaljalo ugled 700 boraca te specijale jedinice.

Više puta vojnici tog bataljona su bili uhvaćeni u krađama u Donbasu – objasnio je ministar ukrajinske policije Arsen Avakov.

Ranije su o lopovluku vojnika „Šahtjorsk“ govorili stanovnici sela i mesta kroz koje su prolazili ukrajinski dobrovoljački odredi.

Pod pritiskom međunarodne javnosti, ali i domaće, tim problemom je morala da se pozabavi i ukrajinska policija. – Ukrajinski dobrovoljci su se junački borili kod grada Ilovajska, ali su se neki od tih boraca kasnije obrukali lopovlukom u Volnovahi i drugim mestima. – kazao je ministar Avakov.

IZBORI U NEDELjU U UKRAJINI će u nedelju biti održani vanredni parlamentarni izbori, prvi opšti otkako je Viktor Janukovič zbačen u februaru.

Ankete pokazuju da je blok predsednika Petra Porošenka trenutno u vođstvu, kao i da bi samo četiri, od 29 političkih grupa koliko ih učestvuje u izbornoj trci, moglo da pređe prag od pet odsto koji je potreban za ulazak u sastav 450-člane Vrhovne rade.

Među gubitnicima, prema sadašnjim procenama, mogli bi da se nađu stranka bivše premijerke Julije Timošenko Batkivščina (Otadžbina), Janukovičeva Partija regiona, koja je nekada imala najveći broj poslanika, kao i komunisti koji verovatno neće imati nijednog predstavnika u parlamentu prvi put otkako je Ukrajina stekla nezavisnost 1991.

Bataljon „Šahtjorsk“ je formirao lider jedne od nacionalističkih partija, poslanik Oleg Ljaško. Čak su i pristalice Majdana upozoravale da su u prvim redovima ovog bataljona alkoholičari i lopovi.

Jedan broj ukrajinskih sajtova sada je počeo otvoreno da piše da su se mnogi vojnici u dobrovoljačkim bataljonima Nacionalne garde Ukrajine bavili pljačkom.

Za razliku od njih, na vojnike regularne ukrajinske armije nije bilo žalbi.

U mestu Komsomolsku u Donjeckoj oblasti vojnici ukrajinske Nacionalne garde su opustošili jedan supermarket, a kasnije su im se pridružili i lokalni lopovi.

Mnogo krađa je bilo i u gradu Debaljcovu gde su Nacionalnu gardu lokalni stanovnici zapamtili po pljačkama.

Osim toga, bilo je mnogo primera otimanja automobila civilima uz objašnjenje da će im tobože kasnije kola biti vraćena.

Navodno se razmatra mogućnost da se, posle „Šahtjorska“, rasformira još nekoliko dobrovoljačkih ukrajinskih bataljona.

Ukrajinskim vlastima neće biti lako da se otarase i dovedu u red razne tipove sumnjivih biografija koji su rušili vlast Viktora Janukoviča i kasnije učestvovali u ratu u Donbasu.

Oni sebe smatraju „prvoborcima“ zaslužnim što je smenjena stara i ustoličena nova vlast.

Ostavi poruku