Svilar. Čuli ste za legendarnog golmana Ratka Svilara (Crvenka, Vojvodina, Ročester, Antverpen, devet utakmica za reprezentaciju Jugoslavije), čućete i za njegovog sina, petnaestogodišnjeg Mileta (186 centimetara), takođe čuvara mreže, supertalentvanog momčića, koji je već zapalio fudbalsku Evropu.

Dakle, Mile Svilar je na meti najvećih engleskih klubova (Čelsi, Mančester siti, Arsenal, Mančester junajted, Totenhem), ali, ostaće tamo gde je i sad.

U Anderlehtu.

Bar dok ne napuni 19 leta, a, posle toga…- Mediji su objavili da je Mile na korak do prelaska u Arsenal, ali porodica Svilar drži reč i ona je jača od svega, ona je svetinja, nema vrdanja iz Brisela – naglašava Ratko Svilar u razgovoru za „Sport”. – Ispoštovaćemo dogovor sa rukovodstvom Anderlehta, po kojem će Mile 27. avgusta 2015. da potpiše trogodišnji, profesionalni ugovor, pre toga će, već u januaru, da se priključi treninzima prvog tima.

Lako ste odbacili Engleze?- Interesovali su se, pardon, tražili su ga i Španci, i Portuglaci…

Možda jednog dana dođe vreme da se i o njima razmišlja, sad nije trenutak.

Mile ima sve u Anderlehtu, punih pet sezona je u redovima belgijskog velikana, dobro se razvija, klub brine o njegovom obrazovanju, dobio je i šofera, koji ga iz Antverpena vozi u Brisel, gde pohađa ekonomsku školu i trenira, zatim ga vraća kući.

Tretman kakav se samo poželeti može, u Anderlehtu veruju da će postati svetska klasa.

Koliko vi možete da budete objektivni kad se radi o Miletovim kvalitetima?- Kao i svaki otac – nasmejao se Ratko. – Ma, jeste rođen za golmana, brz je i hrabar na mene, sportski gen nasledio je i od majke, koja je bila odbojkašica, a, da li će da postane neko i nešto u fudbalu…

Rano je za prognoze…

Samo zdravlje, za ostalo ćemo lako.

Rekoste da je brz i hrabar?- Igra na 30 do 40 metara od gola, takav sam i ja bio u svom golmanskom vremenu, a, dugo sam, bogami, trajao, podsetiću da sam u Antverpen stigao kada sam imao 30 godina, da bih se, ispred stativa, zadržao do 46.

Raste i porašće do dva metra?- Bio je na nekim merenjima, predviđa se da može da ide do 198 centimetara.

Idealno. Mile je novi Nojer?- Potencijal za velika dela, ne bih da ulazim u poređenje sa sjajnim Nemcem, Mile je, ipak, dete.

Da, dete, koje sa 15 godina brani za Anderleht u Ligi šampiona za mlade?- I to je tačno.

Baš kao što je istina da ume da se nosi sa pritiskom.

Sve ovo što se u Belgiji piše o njemu, kao da ga ne dotiče, kao da nije reč o njemu, kao…

Odlazite na treninge i utakmice?- Anderleht me, ceneći sve što sam pokazao tokom karijere u Belgiji, pozvao da svake srede radim individualno sa Miletom, što sam i prihvatio.

Svakodnevno sam u kontaktu sa Patrikom, trenerom golmana, dajem mu određene savete, ipak je Patrik nekada branio u nižim ligama, ali, vredan je, ambiciozan, prirodno je i što sam upućen na Žana Kindermansa, direktora mlađih kategorija Anderlehta.

To je tim koji, zaista, odlično funkcioniše – zaključio je Ratko Svilar.

REPREZENTATIVNI IZBOR: JEDNOG DANA ZA SRBIJURatkov naslednik čuva gol belgijske reprezentacije.- U nedelju putuje u Francusku.

Na turniru će, pored domaćina i Belgije, da učestvuju i Holandija i Japan, koji je zamenio Srbiju.

Mile je, dakle, sad u ovdašnjoj nacionalnoj selekciji, a, gde će biti kasnije…

Bilo je nekog interesovanja iz Srbije, razgovarao sam sa Dejanom Govedaricom…

Izbor: Belgija ili Srbija? Mile poseduje dvojno državljanstvo, trenutno smo, i on i ja, za opciju da jednog dana brani za Srbiju.

O tom – potom – kaže Ratko.

Ostavi poruku