NI kad se upali olimpijski plamen u Rio De Žaneiru 2016. godine, nepostojeća država Kosovo neće biti članica Ujedinjenih nacija.

Ali, posle tragikomične odluke Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da se prvi put nepriznata zemlja primi u njihovo članstvo, nije isključeno da se kosovski sportisti rastrče po sportskim arenama u Brazilu.

Tu nagradu, kosovski Albanci dobili su u danu kada je spaljena kuća jedinog srpskog povratnika u Klini.

Taj poklon, Albancima je uručen posle odvratne promocije „velike Albanije“ u Beogradu.

Taj dar, sleteo je u Prištinu baš kada su se do usijanja naelektrisali odnosi na relaciji Beograd – Tirana, uoči posete albanskog premijera Edija Rame.

Te „viteške pobede“, upotpunio je i sam Rama „dobrosusedskom“ porukom da Srbija treba što pre da prizna da Kosovo nikad više neće biti njen deo.

Na Balkanu nema slučajnosti.

Albanci su, neposredno pre posete Vladimira Putina Beogradu, ali i posle nje, raspirili ofanzivu na više frontova, da Kosovo formalno otrgnu od Srbije.

Sada im je u tome pomogao i MOK.

Kao da je Kubertenov olimpijski moto iz 1894. godine – Brže, više, dalje – u ovom slučaju upotrebljen da se, u novom diplomatskom „obaranju ruku“, opet poguraju albanski nacionalni interesi na Balkanu.

Pitanje je samo, kako će kosovski sportisti da nastupaju u Brazilu, koji ne priznaje njihovu nezavisnost? Hoće li na dresovima imati zvezdicu i fusnotu? I naravno, da li će svoju olimpijsku baklju da prenesu dronom?

Ostavi poruku