Fudbalski savez Srbije nakon današnje vanredne sednice Odbora za hitna pitanja saopštio je da će se žaliti na odluku Evropske fudbalske unije o prekinutom meču sa Albanijom jer je UEFA pokazala kontradiktornost i neprincipijelnost.

Disciplinska komisija UEFA registrovala je utakmicu službenim rezultatom 3:0 u korist Srbije, ali je istovremeno srpsku selekciju kaznila oduzimanjem tri boda u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope.

Takođe, Srbija će naredne dve utakmice kao domaćin u kvalifikacijama igrati bez prisustva publike, dok će FSS i FS Albanije platiti i novčanu kaznu od po 100.000 evra.“UEFA je pokazala kontradiktornost u procesu odlučivanja, utakmica je registrovana službenim rezultatom 3:0 u korist Srbije, a usledilo je oduzimanje bodova samo našoj reprezentaciji.

U istom trenutku dokazana je krivica protivničke strane, a nama su oduzeta tri boda, koja predstavljaju 12,5 odsto ukupnog broja bodova koje može da osvoji jedan tim u nasoj grupi“. navodi se u saopštenju FSS.

Kada je u pitanju neprincipijelnost, iz FSS podsećaju na prekinutu utakmicu između Italije i Srbije 2010. godine u Đenovi.

KARADžIĆ: NAŠA ŽALBA NIJE BEZ ŠANSI – Nismo zadovoljani sa odlukom, podnećemo žalbu sa napomenom da ćemo u međuvremenu tražiti sastanak sa Savetom za borbu protiv nasilja kako bi sa njima izmenjali neke informacije koje bi nam pomogle.

Naša žalba nije bez šanse.

Odlukom smo oštećeni i videćemo šta nadležni organ misli u vezi s njom.

Treba napomenuti da je UEFA pod velikim pritiskom, imamo informaciju da su u petak albanski žitelji u Švajcarskoj protestovali pred zgradom UEFA u Nionu.

Mi moramo da se okrenemo sebi, uporedo sa ovim procesom moramo da nastavimo sa radom i normalnim aktivnostima u prepremi utakmice sa Danskom. Čak i da ova odluka ostane verujem da nas to neće omesti na našem putu da se plasiramo u Francusku – istakao je Tomislav Karadžić u Staroj Pazovi. „Tada je ustanovljeno da organizator utakmice (FS Italije) nije kriv za incidente i sve izrečene kazne (registracija utakmice 3:0 za Italiju, meč bez prisustva publike i finansijske disciplinske mere) bile su protiv druge strane (FS Srbije).

Sada je registracijom utakmice 3:0 za Srbiju definisana i ustanovljena krivica druge strane, a sve ostale odluke su u suprotnosti sa tim i na štetu su FS Srbije“.

Srpski savez navodi da je reč o presedanu u procesu odlučivanja pred organima UEFA od trenutka kada je reprezentacija Jugoslavije izbačena sa finalnog turnira prvenstva Evrope 1992. godine u Švedskoj, jer ni ta, ni ova odluka nisu bazirane isključivo na primeni takmičarskih pravila.“Očekivali smo da sve odluke tela i organa UEFA budu fer i jednako primenjive na svakom takmičarskom stepeniku.

Naime, pitanje je šta bi se dogodilo da je ova utakmica bila u okviru baraža, da li bi se tada i kome oduzimali bodovi“, pitaju iz FSS.

Na kraju, kako se navodi, stiče se utisak da se na FS Srbije i srpskom fudbalu konstantno probaju novi modusi, a posebno sa aspekta izricanja disciplinsko-kaznenih mera, jer do sada nismo bili svedoci da se u okviru evropskih kvalifikacija utakmica registruje sluzbenim rezultatom u korist jednog tima, a zatim se tom timu i oduzmu bodovi.

U okviru zaključaka sa današnje sednice, članovi Odbora za hitna pitanja su zatražili hitno zasedanje Saveta za sprečavanje nasilja u sportu, kako bi razmenom svih informacija sa državnim organima i analizom čitavog slučaja došli do novih dokaza o pojavi transparenta političko-fašističke konotacije, a što je uslovilo prekidom utakmice Srbija – Albanija.

Utakmica između Srbije i Albanije prekinuta je 14. oktobra pred kraj prvog poluvremena, kada se iznad terena stadiona Partizana pojavila bespilotna letelica, dron, sa zastavom takozvane Velike Albanije, nakon čega su usledili incidenti.

Susret je prekinut pri rezultatu 0:0

Ostavi poruku