ODE Evropa u četvrtoj brzini iz Humske.

Igrali su fudbaleri Partizana presudnu utakmicu u borbi za evropsko proleće protiv Bešiktaša, ali samo u najavi utakmice, na novinskim stupcima i malim ekranima.

Travnata podloga je sinoć na fudbalskom zdanju crno-belih bila rezervisana samo za jedan tim.

Bešiktaš je igrao i poigravao se, a Partizan nemoćno pratio kako i teorija o nečemu toliko dalekom i nedostižnom odlazi u nepovrat – 0:4 (0:2).

Prelazak iz domaće u međunarodnu dimenziju fudbala ponovo je bio bolno surov za fudbalere Partizana.

Da je dominacija u Superligi jedno, a Liga Evrope nešto sasvim drugo videlo se sinoć u Humskoj na svakom delu terena, maltene u svakom duelu, kada je Bešiktaš napadao, ali i kada se organizovano branio.

Jednostavnost kojom su Bilićevi puleni rešavali svaki pokušaj crno-belih da zaprete Zenginu nije bila ništa naspram šetnje kroz odbranu domaćih.

Tore je držao fudbalski čas na temu „probojnost sa loptom u nogama“, Ba je maestralno otvarao prostor i bez problema nosio na leđima defanzivce Partizana, dok su Hačinson i Oguzan besprekorno „koordinirali akcijama“.

Kada se toma doda da su Drinčić, Lazović i društvo od starta delovali kao da ne veruju u reprizu večitog derbija onda je jasno zašto su se sinoć brojale samo lopte u Lukačevoj mreži.

SLABA POSETAVREMENSKE (ne)prilike i preuranjeni dolazak zime u ove krajeve značajno su uticali na slabu posetu u Humskoj.

Na tribinama fudbalskog zdanja crno-belih našlo se svega nešto više od 12.000 promrzlih navijača, koji zaslužuju pohvale za podršku koju su svih 90 minuta davali izabranicima Marka Nikolića. Gosti su, očekivano, dobro popunili severnu tribinu (oko 1000 navijača) gde iz bezbednosnih razloga nije bilo domaćih pristalica. Istina, u prvih pola sata igre malo ko je mogao da pretpostavi da će se lider turskog prvenstva, u utakmici koja mu je praktično značila život u Ligi Evrope, šetati kao na treningu.

Do 18.minuta kada je načeta mreža domaćina posle slabe reakcije Milana Lukača Partizan je solidno odrađivao defanzivne zadatke. „Praćka“ Kavlaka koju je golman crno-belih ispratio pogledom, utisak je, potpuno je demoralisala fudbalere srpskog vicešampiona.

Mlađani Živković i Pantić nikako nisu uspevali da se nametnu pored daleko iskusnijih defanzivaca turskog tima, pa su se Škuletić i Lazović više trošili donoseći lopte „sami sebi“ nego što su mogli da vrebaju dobru priliku pred golom Zengina. Staro fudbalsko pravilo da je najnezgodnije vreme za primanje gola finiš poluvremena ili početak drugog dela igre Partizan je sinoć iskusio „duplo“.

Kada se očekivalo da se na poluvreme ode sa zadovoljavajućih minus jedan Demba Ba je u 44.minutu izbegao ofsajd zamku, prihvatio loptu u srcu šesnaesterca i rutinski poslao loptu ispod Milana Lukača u mrežu.

Jedan obraz je zabrideo od šamara, a olako je ponuđen i drugi, pa su Turci ušli u istoriju kao ekipa koja se najbolje častila u Humskoj od svih koje su dolazile na megdan Partizanu u prethodnih 60 godina.

Tore je u tih nekoliko minuta „blic kriga“ u nastavku pokazao da je teško proceniti da li je opasniji kao paker ili kao strelac, pošto je najpre u 52.minutu spojio Oguzana sa golom, a već dva minuta kasnije je hladnokrvno realizovao sjajnu asistenciju Kavlaka.

Nemoćnom i apatičnom domaćinu je preostalo samo da ispoštuje pesmu sa tribina „Partizane daj sad jedan gol“, ali se i to ispostavilo kao nedostižan cilj.

Druga od tri rezultatske nule u ovom takmičenju i „stopostotan učinak“ na planu golgeterske apstinencije pokazatelj su da Evropa ove jeseni definitivno predstavlja samo bonus za crno-bele.

Za nešto više fali dosta toga, praktično na svim nivoima u Humskoj.

SPEC VN.

PORAZ od Bešiktaša (0:4) najubedljiviji je koji je Partizan pretrpeo u Humskoj za šest decenija vojevanja na evropskoj sceni.

Ostavi poruku