NA policama Vlade Srbije više nema nijednog poklona koji bi ministri, ako ovih dana krenu na službeni put u inostranstvo, mogli da ponesu svojim domaćinima.

Kako „Novosti“ saznaju, fond darova neće biti popunjen sve dok na snagu ne stupi rebalans budžeta, u kojem će se videti koliko je novca namenjeno za kupovinu poklona.

Prema našim saznanjima, zbog toga ne može ni da se obnovi ugovor sa „Etno-mrežom 1.000 žena“, koja je bila glavni „snabdevač“ Vlade Srbije.

Oni prave autentične srpske predmete, koji se ručno izrađuju na tradicionalan način, kao što su čarape, svadbarski peškiri, šalovi, kape, košulje…

Osim toga, ministri su svojim sagovornicima poklanjali i knjigu „Srbija, život i običaji“ Dragoljuba Zamurovića, a u retkim prilikama i ikone.

Da su zalihe poklona ispražnjene, potvrdila nam je i Tamara Stojčević, zamenik generalnog sekretara Vlade: – Imamo još nekoliko predmeta, koje čuvamo ako premijer krene u neku zvaničnu posetu.

Ministri mogu da se oslone i na svoje kabinete, odnosno budžete svojih resora, pa da odatle obezbede prigodni dar.

Kada bude usvojen rebalans budžeta, znaćemo sa koliko sredstava raspolažemo i tek tada će biti raspisani tenderi za nabavku novih poklona.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ipak je uspeo da ne ode praznih ruku na oproštajni susret sa evropskom šeficom diplomatije Ketrin Ešton, kojoj je predao ikonu Bogorodice Trojeručice.

A premijer Aleksandar Vučić poklonio je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu medaljon koji je lično naručio i platio, a na kojem su ugravirani spojeni grbovi Srbije i Rusije.

Ostavi poruku