Uslovni prijem Kosova u članstvo Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) neće imati političkih posledica, uprkos protestu koji je zvanicno uložila Srbija, rekao je predsednik MOK Tomas Bah.

MOK je u sredu iznenađujuće saopštio da priznaje Kosovo i najavio njegov prijem u punopravno članstvo MOK- a za decembar. – Biće različitih stepena sreće u raznim delovima sveta, to je sigurno – rekao je Bah.

Naglasio je da se po pitanju prijema Kosova u olimpijski pokret „dugo razgovaralo“ – Nismo zabrinuti po ovom pitanju, jer već neko vreme održavamo široke konsultacije, a autonomnost MOK-a je široko prihvaćena – rekao je Bah.

Donošenjem odluke o priznavanju Kosova kao punopravnog člana MOK-a je bilo u skladu sa “olimpijskom poveljom” – Ne brinem se zbog ovih reakcija i protesta – poručio je Bah.

Olimpijski komitet Srbije je juče uložio zvaničan protest MOK-u i osudio odluku Izvršnog odbora MOK-a da u uslovno članstvo primi nacionalni olimpijski komitet jednostrano proglašene Republike Kosovo.

Konačna odluka o tome da li će jednostrano proglašena Republika Kosovo dobiti punopravno članstvo u MOK biće doneta na Skupštini te organizacije u decembru u Monaku.

Ostavi poruku