– SPORTISTI sa Kosova moći će na Olimpijske igre samo pod zastavom Srbije! Ovu rečenicu je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac izgovorio u avgustu 2012. godine, neposredno pred polazak srpskog olimpijskog tima u London.

Ona je bila direktan odgovor na tadašnju provokaciju i grubo lobiranje nepriznate države Kosovo koja je napravila prvi konkretan pokušaj da na mala vrata uđe u međunarodnu olimpijsku porodicu.

Tada ideja nije prošla.

U poslednje četiri godine nepriznato Kosovo, predsednik tamošnjeg OK Besim Hasani i lobisti su sa političkih i sportskih polja radili svoj posao temeljno. Sve do srede uveče kada je Izvršni odbor MOK, pod predsedništvom Nemca Tomasa Baha, na sastanku u švajcarskom Montreu doneo odluku da Generalnoj skupštini koja će biti održana od 5. do 8. decembra u Monaku, predloži prijem Kosova. – Najoštrije osuđujemo odluku Izvršnog odbora MOK, koji je u uslovno članstvo primio OK takozvanog Kosova – kaže se u preporuci nadležnih institucija Republike Srbije. Četvrti pokušaj nepriznatog Kosova je sada prošao, a jedini argument u lobiranju pred MOK bio je: kako ne možete da nas priznate kada nas je formalno-pravno od 17. februara 2008. priznalo čak 108 nezavisnih država sveta? Od datuma u kojem je Kosovo proglasilo jednostranu nezavisnost od Republike Srbije, neki su se utrkivali da ga priznaju, ali taj trend je opao u poslednje dve godine.

MOK je sada napravio potez bez presedana, pa je bruka i skandal utoliko veći, jer je njegov Izvršni odbor preporučio uslovni prijem ove takozvane države, iako ona nije članica Ujedinjenih nacija. – Ovo je naša jedina reakcija zasad.

Nema sumnje da će se događaj iz Lozane naći na dnevnom redu Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije, koji će biti održan u Beogradu u utorak, 28. novembra – rekli su nam u sedištu OKS, u Ulici generala Vasića 5.

DOMINO EFEKATPO principu po kojem će u MOK u decembru biti primljeno takozvano Kosovo, mogao bi da do kraja godine identičnu stvar počnu da lobiraju i sledeće nepriznate države ili regije koje su se već oglasile da žele u MOK.

To su Baločistan (regija na granici sa Iranom, Pakistanom i Avganistanom), Baskija i Katalonija u Španiji, Tibet, Čečenska republika Ičkerija i neke još manje nepriznate države ili regije.

Ostavi poruku