BRISEL – Evropski parlament je danas izglasao novi sastav Evropske komisije, koja se suočava sa dva glavna izazova – ekonomskom krizom i napetim odnosima sa Rusijom.

Predsednik EK Žan-Klod Junker (59) je bio premijer Luksemburga 19 godina što je najduži premijerski mandat u EU, a do ove funkcije je dospeo uprkos snažnom protivljenju zvaničnog Londona.

Junker, koji važi za umerenog desničara i veterana u politici, rekao je da želi da centralizuje vlast, ali je obećao „političku, a ne tehnokratsku“ Komisiju.

Izvršno telo EU će, kako je najavio, biti fokusirano na oživljavanje ekonomije i obnavljanje poverenja Evropljana koji su ogromnu podršku dali antievropskim partijama na izborima za EP u maju.

Junkerova „desna ruka“ biće prvi potpredsednik EK i bivši šef holandske diplomatije Frans Timermans (53) kome je dodeljen resor trajnog i održivog razvoja, koji se tiče klimatskih i energetskih pitanja.

Nova visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost biće dosadašnja šefica italijanske diplomatije Federika Mogerini (41) koju neki nazivaju „novajlijom u politici“.

Ona je izabrana na taj položaj uprkos rezervama istočnih članica EU koje su joj zamerile „mek stav“ prema Rusiji.

Mogerini je na saslušanju pred članovima EP poručila da Unija mora u narednih pet godina da preispita odnose sa Moskvom.

Novi komesar za ekonomska pitanja je bivši francuski ministar finansija i umereni socijalista Pjer Moskovisi (57) čija nominacija je uzburkala mnoge duhove, naročito u Nemačkoj, prenosi „Dojče vele“.

Neuspeh Moskovisija da deficit u rodnoj Francuskoj održi unutar smernica EU nije bila dobra pretpostavka da postane komesar zadužen za finansije zbog čega su ga poslanici „izrešetali“ pitanjima na saslušanju dok im je on obećao da će da sprovodi evropske propise koji se odnose na deficit.

Bivši estonski premijer Andrus Ansip (58) je novi komesar zadužen za zajedničko digitalno tržište EU.

Njegova Estonija ionako je predvodnik digitalnog razvoja u Evropi, podseća „Dojče vele“, a prilikom saslušanja zapretio je da će okončati važan sporazum o razmeni podataka sa SAD, a kritikovao je i globalne tehnološke kompanije zbog izbegavanja plaćanja poreza u EU, podseća Rojters.

Jedan od najuticajnijih poslova u Briselu obavljaće bivša danska ministarka privrede argret Vestager (46) koju „Dojče vele“ naziva „kraljicom protiv monopola“.

Ona će morati da se bori za očuvanje slobodne tržišne utakmice, a među brojnim protivnicima mogli bi da se nađu i moćni „Gugl“ ili „Gasprom“.

Vestager je jedna od devet žena u EK koja broji 28 članova.

Još je jedna važna osoba u Junkerovom timu – konzervativni britanski političar Džonatan Hil (54) koji će biti zadužen za nadzor banaka i tržišta kapitala EU.

Njega je predložio britanski premijer Dejvid Kameron, koji se protivo Junkerom izboru, i sumnja se da će on raditi u interesu Londona, a ne Brisela, ocenjuje nemački radio.

Potpredsedničko mesto obavljaće, pored Timermansa, i Kristalina Georgijeva (61) koja će biti odgovorna za budžetska pitanja, dok će slovački socijaldemokrata Maroš Šefčovič (48) biti potpredsednik odgovoran za energetiku.

U Junkerovom timu je i bivši finski premijer Jirki Katainen (42) koji će sa mesta potpredsednika EK biti odgovoran za zaposlenje i ekonomski rast.

Još je jedan bivši premijer na potpredsedničkoj funkciji, 43. godišnji Letonac Valdis Dombrovskis, čiji resor će biti socijalni dijalog.

Austrijanac Johanes Han (56) je novi komesar za susedstvo, čija uloga se više vezuje za rešavanje ukrajinske krize nego za prijem novih članica u EU budući da su i on i Junker najavili da do toga neće doći u narednih pet godina, navodi Rojters.

Nemački političar levog centar Ginter Etinger postaće komesar za digitalnu ekonomiju, a do sada je bio komesar za energetiku.

Sa pozicije komesara za migraciju i unutrašnje poslove odlazi Šveđanka Sesilija Malmstrom (46) koja postaje komesar za trgovinu, a na toj funkciji je nasleđuje grčki političar desnog centra Dimitris Avramopulos (61).

Novi komesar za saobraćaj je doskorašnja potpredsednica slovenačke vlade Violeta Bulc (50) koja je došla do te pozicije pošto bivša premijerka Slovenije Alenka Bratušek nije prošla saslušanje u EP.

Komesar za obrazovanje je Mađar Tibor Navračič (48), Portugalac Karlos Moedaš (44) je novi komesar za nauku i istraživanje, dok je komesar za poljoprivredu irski političar Fil Hogan (54).

Novi komesar za humanitarnu pomoć i vanredne situacije je Kipranin Hristos Stilijanides (56), za pitanja zaštite životne sredine je Maltežanin Karmenu Vela (64), a Čehinja Vera Jurova (50) postaje komesarka za pravdu.

Hrvatski političar Neven Mimica (61) je novi evropski komesar za međunarodni razvoj, a klimatska pitanja su u resoru Španca Migela Arijasa Kanete (64), dok će za pitanje unutrašnjeg tržišta biti zadužena slovačka političarka Elzbieta Bijenkovska.

Resor zdravlja biće u nadležnosti Litvanca Vitenisa Andriukaitisa, 63-godišnjeg političara levog centra, za zaposlenje će biti zadužena belgijska političarka Marijan Tisen (58), dok će njena rumunska koleginica Korina Kretu (47) preuzeti resor regionalne politike.

Ostavi poruku