Naslovna Svijet Islamska država – najbogatija teroristička grupa na svetu

Islamska država – najbogatija teroristička grupa na svetu

0

Ekstremistička Islamska država postala je najbogatija teroristička organizacija na svetu, koja mesečno zarađuje na desetine miliona dolara mesečno od ileglane prodaje nafte i otkupa, saopštili su danas zvaničnici američkog ministarstva finansija.“Nemamo srebrni metak, niti tajno oružje da bi preko noći mogli da ispraznimo kase Islamske države.

To će biti neprestana borba, a mi smo u ranim fazama“, izjavio je Dejvid Koen, šef odeljenja čiji je zadatak da razbije finansijsku snagu džihadista, koji su zauzeli znatne delove teritorije u Iraku i Siriji.

Koen je naveo da ekstremisti dobijaju nekoliko miliona dolara mesečno od bogatih donatora, od iznuda. otmica i drugih kriminalnih aktivnosti, kao što su pljačke banki.

Prema njegovim rečima, najmanje 20 miliona dolara su dobili ove godine od isplaćenih otkupa.

Islamska država dnevno zarađuje milion dolara samo od prodaje nafte, istakao je Koen.“Ne računajući neke terorističke organizacije koje sponzoriše država, Islamska država je najverovatnije najbolje finansirana teroristička organizacija kojoj smo se suprotstavili“, naveo je on, prenela je agencija AP.

Koen je dodao da pripadnici Islamske države trguju i antikvitetima, kradu stoku i useve od seljaka i prodaju otete žene i devojčice u seksualno roblje.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku

Exit mobile version