Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je danas da premijer Albanije Edi Rama pokušava da svojim ekstremnim izjavama obesmisli posetu Beogradu i da odgovornost za to prebaci na Srbiju.“Kad iz Tirane stižu poruke da Srbija treba da se odrekne dela svoje teritorije, onda to nisu prosperitetne poruke već poruke destabilizacije, nije put regiona u EU jednostrana promena međunarodno priznatih granica“, objasnio je Drecun novinarima u parlamentu.

Kako je rekao, EU ima potpuno drugačije standarde.“Čini mi se da Rama pokušava svojim jako agresivnim, čak ekstremnim izjavama da obesmisli predstojeću posetu, da isprovocira i da onda odgovornost prebaci na Srbiju.

To nije put kojim treba da idemo napred, ja nemam više nikavu dilemu da se radi o jednoj dobro osmišljenoj, orkestriranoj kampanji iz Tirane sa namerom da se preko velikoalbanskih poruka destabilizuje situacija u regionu“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, Srbija neće nasesti na takve pokušaje provociranja. „Srbija je opredeljena da štiti svoj teritorijalni integritet, da nastavi proces normalizacije sa Prištinom i da razvije dobrosusedske odnose sa Albanijom.

Kako sada stvoje stvari, nema iskrene želje od strane Albanije da i ona krene tim putem“, zaključio je Drecun.

Ostavi poruku