Arbitražni sud Moskve, kao prvostepeni organ, potvrdio je odluku Centralne banke Rusije (CBR) o oduzimanju licence za rad crnogorskoj Atlas banci u Moskvi, zbog, kako se navodi, izvesnih nepravilnosti u radu.“Atlas banka će uložiti žalbu na tu odluku drugostepenom organu, jer je po našem mišljenju, kao i mišljenju advokata i Asocijacije ruskih banaka, koja broji preko 700 banaka u Rusiji, ta odluka prestroga u odnosu na nepravilnosti u radu utvrđene tokom kontrole CBR i koje je Atlas banka Moskva u utvrđenom roku čak i otklonila“, kazali su u Atlas banci za portal CDM.

Prema njihovim rečima, u obrazloženju Odluke Arbitražnog suda Moskve navedeno je da se licenca oduzima „zbog rada osam klijenata, dve tehničke greške prilikom slanja fajlova elektronskim putem i zato što je reč o banci koja je kćerka strane banke koja nije imala značajan udeo na ruskom bankarskom tržištu“. „Stav naših advokata je da je odluka prvostepenog Suda političke prirode i da je posledica pridruživanja uvođenju sankcija Crne Gore Rusiji“, kazali su u banci.

Dodaju da posledice zbog oduzimanja licence Atlas banke Moskva ne trpi samo banka već i Crna Gora, jer je preko Atlas banke Moskva vršen značajan promet sredstava ruskih investitora u Crnu Goru.

Zbog svega navedenog, Skupština akcionara Atlas banke Podgorica je donela Odluku o prodaji Atlas banke u Rusiji. „U toku je postupak prenosa 100 odsto vlasništva Atlas banke Moskva na rusko-srpski konzorcijum, koji će dalje nastaviti vođenje postupka pred nadležnim sudovima Moskve“, kazali su u banci.

Ostavi poruku