Policija je ubila napadača koji je danas pucao u kanadskom parlamentu, javila je agencija Frans pres pozivajući se na medijske izveštaje.

Nepoznati napadač ispalio je najmanje jedan hitac iz vatrenog oružja u vojnika koji je čuvao stražu ispred spomenika žrtvama rata u centru Otave, a potom je ušao u kompleks kanadskog parlamenta, gde su se takođe začuli pucnji, nakon čega je zgradu opkolila policija i zabranila izlazak svima koji su se zatekli unutra, preneli su kanadski mediji.

Rojters je u međuvremenu javio da policija „aktivno traga za jednim ili više osumnjičenih napadača“ na kanadski parlament.

Istovremeno, „Raša tudej“ prenosi izjavu portparola policije da je više naoružanih osoba učestovalo u pucnjavi u Otavi te da je potraga u toku.

Policija je saopštila da je upucani vojnik u teškom stanju, prenosi francuski list „Mond“.

Američka agencija AP navodi da je više svedoka potvrdilo da su čuli hice i videli naoružanog muškaraca kako trči ka zgradi parlamenta.

Portparol premijera Stivena Harpera izjavio je da je premijer bezbedan i da je napustio zgradu parlamenta.

Novinar kanadskog dnevnika „Glob end mejl“ , koji se nalazi u zgradi parlamenta, kaže da je video jedno telo na zemlji, ali da „ne može da potvrdi da li se radi o napadaču ili policajcu“.

Do današnje pucnjave je došlo samo dva dana nakon što je dva kanadska vojnika u Kvebeku pregazio muškarac naklonjen džihadistima, a jedan vojnik je pri tom i poginuo.

To je bio prvi takav incident u Kanadi otkako se ta država priključila borbi protiv ekstremista Islamske države u Iraku.

Kanadska vlada je ranije danas povećala nivo opasnosti od terorizma sa srednje na visoku, usled „opšteg porasta međusobne komunikacije“ među pripadnicima radikalnih grupa kao što su Islamska država i Al Kaida, saopštio je portparol kanadskog ministra za javnu bezbednost Žan-Kristof De Le Ru.“Povećanje nivoa opasnosti nije posledica neke konkretne pretnje“, rekao je portparol, a preneo Rojters.

Novi nivo opasnosti od terorizma znači da je kanadska obaveštajna služba „uočila da pojedinac ili grupa unutar ili van Kanade ima nameru ili sposobnost da počini akt terorizma“, rekao je De Le Ru.

Ostavi poruku