SVAKI šesti građanin koji je od državnih institucija tražio podatke, žalio se povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću – da ih nije dobio! U izveštaju o radu poverenika navodi se da je tokom prošle godine na adresu Ministarstva policije stiglo 1.867 zahteva, a da nije odgovoreno na 237.

U resoru finansija je najdrastičnija situacija: traženo je 136 informacija, a građani su dobili samo 36 odgovora.

Iz Ministarstva odbrane nije poslato 30 informacija, od 124 tražene.

Kod „prosvetara“ je stigao 191 zahtev, a nije odgovoreno na 31.

Statistika pokazuje da ne postoji nijedno ministarstvo koje je dostavilo sve tražene podatke, iako ih Zakon o dostupnosti informacijama na to obavezuje.

Resori su ukupno dobili 3.503, a nisu odgovorili na 666 zahteva. „Transparentnost Srbija“ obratila se Upravnom sudu s tužbom protiv Vlade zbog ignorisanja zahteva. – I ranije smo imali problema sa dobijanjem informacija od Vlade, ali u poslednje vreme je još teže – kaže za „Novosti“ Nemanja Nenadić, iz TS. – A pozitivan primer je Narodna skupština koja redovno odgovara na sve zahteve. Šef vladine Kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajilović kaže za naš list da je zakonska obaveza da se traženi podaci šalju, ali da ne zna koji su razlozi ministarstava koja nisu odgovorila na tražena pitanja.

Građani mogu da traže podatke različite sadržine, osim onih koji bi uticali na bezbednost osobe na koju se zahtev odnosi.

Ako ih ne dobiju u zakonskom roku od 15 dana, prva adresa za žalbu je poverenik koji može da naredi dostavu podataka.

Ako ni pored njegovih, ali i sudskih opomena državna institucija ne posluša preporuke može biti kažnjena sa 20.000 do 200.000 dinara, što se dešava retko.

Takođe, oni koji su bili zaduženi da odgovore građanima mogu završiti pred sudom. ZAŠTIĆENI PARLAMENT I VLADA Poverenik za informacije nema pravo da kontroliše rad šest institucija, a to su: Narodna skupština, Vlada, predsednik Srbije, Vrhovni kasacioni sud, Ustavni sud i Republički javni tužilac. „Šestorku zaštićenih“ Upravnom sudu mogu da tuže samo građani koji su tražili podatke, a nisu ih dobili.

U izveštaju poverenika za prošlu godinu piše da je podneto 13 tužbi protiv pet državnih ustanova i da su rešene samo tri protiv Vlade.

Ostavi poruku