Naslovna Svijet Ukrajina odbacila izveštaj da su prorusi oborili malezijski avion

Ukrajina odbacila izveštaj da su prorusi oborili malezijski avion

0

KIJEV – Ukrajinsko ministarstvo odbrane odbacilo je izveštaj nemačke obaveštajne agencije (BND) u kome se tvrdi da su proruske snage u istočnoj Ukrajini oborile malezijski putnički avion raketom BUK koja je zaplenjena u jednoj ukrajinskoj bazi.

U izveštaju se Kijev optužuje za falsifikovanje obaveštajnih podataka, objavila je „Raša tudej“.“Komanda ukrajinskih vazduhoplovnih snaga zvanično tvrdi da informacija o tome da su proruske snage zaplenile protivavionski raketni sistem BUK-M1 u jednoj vojnoj jedinici ukrajinskog vazduhoplovstva nije tačna“, navelo je ukrajinsko ministarstvo odbrane u saopštenju.

Ovo je bio odgovor ministarstva na nedavni izveštaj objavljen u nemačkom listu „Špigl“.

U njemu je navedeno da je predsednik BND Gerhard Šindler 8. oktobra na tajnom sastanku objavio da ima „mnogo dokaza“ da su proruske snage u Donjecku zaplenile raketni sistem BUK u jednoj ukrajinskoj bazi i ispalile raketu iz njega.

Rezultat lansiranja rakete 17. jula bilo je obaranje civilnog aviona malezijske avio kompanije „Malezijan erlajns“ sa 298 putnika i članova posade, stoji u izveštaju.

Ukrajinsko ministarstvo tvrdi da izveštaj BND ne može biti tačan zato što su „osoblje, vojna oprema i naoružanje stacionirani u regionu Donejcka premešteni 29. juna“, više od dve nedelje pre tragedije.“U vreme kada su proruske snage ušle na teritoriju te vojne baze u njoj su bila samo stara i beskorisna vozila“, saopštilo je ministarstvo.

Nemačka obaveštajna agencija je u svom izveštaju, takođe, optužila Kijev da je dostavio lažne informacije o toj avionskoj nesreći, uz obrazloženje da „to može detaljno objasniti“.

Pročitajte još:* Nemački obaveštajci: Proruske snage odgovorne za obaranje MH17

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku

Exit mobile version