Vrhovni komandant švedskih oružanih snaga, general Sverker Jeranson, upozorio je danas da bi mogao da upotrebi silu kako bi na površinu izveo, kako se sumnja, stranu mini-podmornicu, koju švedska mornarica „juri“ već nekoliko dana.

Ratni brodovi, minolovci, helikopteri i više od 200 vojnika pretražuju od petka oblast ka otvorenom moru oko 70 kilometara jugoistočno od Stokholma, nakon izveštaja da je u vodi uočen nepoznati objekat.

Jeranson je rekao da „verovatno postoje podvodne aktivnosti“ u moru kod Stokholma i da je spreman da upotrebi oružanu silu da taj objekat istera na površinu, prenmeo je AFP. Švedska vlada je u nedelju objavila nejasnu fotografiju objekta koji bi mogao biti mini podmornica. „Najznačajnija stvar operacije, bez obzira da li ćemo nešto pronaći, jeste da pošaljemo veoma jasnu poruku da Švedska i njene oružane snage deluju i da su spremne da dejstvuju u momentu kada smatramo da takva vrsta aktivnosti narušava naše granice“, rekao je general. Švedski mediji su spekulisali da se možda radi o ruskom plovilu, što je švedska vojska demantovala, a Rusija je nagovestila da bi podmornica mogla pripadati Holandiji, što je ta zemlja odmah demantovala.

Portparol holandskog ministarstva odbrane Marloes Viser izjavio je u nedelju da strana podmornica, uočena kod Stokholma, ne pripada holandskoj mornarici. „Imali smo jednu flotu u Baltičkom moru u skladu sa međunarodnom praksom.

Naši brodovi su krajem prošle nedelje otplovili u Talin i sada su na putu kući“, rekao je on, prenela je agencija RIA Novosti. Švedske oružane snage su u petak pokrenule veliku operaciju kod obale Stokholma, nakon što su dobile informaciju, navodno od jednog civila, da se u toj oblasti nalazi nepoznati podvodni objekat.

Rusko ministarstvo odbrane je 19. oktobra za RIA Novosti kazalo da bi neidentifikovani objekat, za koji se pretpostavlja da je strana podmornica, mogao pripadati holandskoj mornarici.

Pre toga su mediji naveli da bi objekat mogao biti ruska podmornica, međutim portparol ruskog ministarstva odbrane je u nedelju demantovao tu tvrdnju.

Ostavi poruku