U VAZDUŠNIM napadima na pogranični grad Kobane i okolinu sirijsko-turske granice, juče je poginulo osam pripadnika Islamske države, ali za međunarodne odnose značajnija vest jeste činjenica da osim kuršuma, namenjenih borcima džihada, s neba stižu i paketi krcati oružjem, municijom i medicinskim materijalom, kojima SAD pomažu kurdski otpor protiv džihadista.

Funkcionisanje Alijanse, okupljene oko Vašingtona, koja ima zajednički interes da se obračuna sa sunitskim ekstremistima, mogla bi, međutim, da poremeti Turska.

Ankari nisu mili borci ID, ali joj po ukusu nisu ni Kurdi, koje praktično izjednačava sa teroristima i stavlja u isti koš sa kurdskom militantnom Radničkom partijom Kurdistana (PKK).

Ova partija decenijama izvodi gerilske napade u Turskoj.

Takvoj oceni PKK odavno su se priključili EU i SAD, ali najnoviji događaji naginju na drugu stranu i, prema pisanju medija, prete da posvađaju Vašington i Ankaru, njegovu glavnu saveznicu u borbi protiv islamskih ekstremista.

Najpre su se zvaničnici američkog Stejt departmenta prošle nedelje prvi put direktno, bez posrednika, sreli sa predstavnicima kurdske političke partije iz Sirije, Partije demokratske unije, koja važi za sirijski ogranak Radničke partije Kurdistana (PKK).

Obe partije teže stvaranju nezavisne države za Kurde, koju bi činili delovi Turske, Sirije, Iraka i Irana.

POZIV IZ BAGDADA NAPADE iz vazduha, Alijansa, predvođena Sjedinjenim Državama, izvela je i na teritoriji Iraka, na poziv vlade u Bagdadu.

Islamisti su se opasno približili iračkoj prestonici, tokom ofanzive, koju su vodili proteklih meseci.

Rafinerija nafte u severnom gradu Baija, na stalnom je udaru sunitskih ekstremista, a iračke snage bezbednosti i proteklog vikenda činile su nadljudske napore da se odupru.

Susret, koji se dogodio u Parizu, vrlo lako bi mogao dodatno da komplikuje odnose Vašingtona i Ankare, ocenjuju analitičari.

A jučerašnja pomoć iz vazduha, dodatna je so na tursku ranu, u situaciji kad se dve zemlje natežu oko toga koliko je Turska spremna da doprinese borbi Alijanse protiv militantnih islamista.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, u nedelju je, naime, naglasio da neće dozvoliti da kurdski borci dobiju oružje od Amerikanaca.

Prema izveštavanju Bi-Bi-Sija, tri teretna aviona C-130 sprovela su „višestruko uspešno bacanje zaliha, uključujući i lako naoružanje, koje su obezbedile kurdske vlasti u Iraku“. Avioni se nisu suočili sa otporom iz vazduha, niti sa terena, nisu bili u pratnji borbenih aviona i bezbedno su napustili područje, naveo je visoki američki zvaničnik, odbijajući da isključi ponavljanje takve akcije, ukoliko bude bilo potrebno – „verovatno u bliskoj budućnosti“, a u cilju da omogući nastavak otpora protiv Islamske države.

Ostavi poruku