BERLIN – Bivši nemački kancelar, socijaldemokrata Helmut Šmit, čija se reč u Nemačkoj i dalje i čuje i sluša, dobio je počasni doktorat Univerziteta u Atini, tako da bi sada ovaj 95-godišnjak na svojoj vizitkarti, koju već godinama nema, mogao da ispred svog imena stavi čak 24 puta „dr“, kako bi označio sve svoje počasne doktorate, dobijene od univerziteta širom sveta, piše nemački tabliod „Bild“.

U obrazloženju pocasnog doktorata, atinski univerzitet je, pre par dana, naveo da je Šmit primer poliltičke ličnosti koja je godinama besprekorno služila idealu evropske integracije, a kada je reč o ovom bivšem nemačkom kancelaru, on je svoj prvi počasni doktorat zaradio 1973. godina na američkom univerzitetu u Severnoj Karolini, a zatim su došle titule sa univerziteta u Baltimoru, pa sa Oksforda, Kembridža, Sorbone, iz Belgije, Tokija, Hirošime, Potsdama, Haife…

O Šmitu njegove socijaldemokrate govore kao o velikom državniku i političaru i čestitoj ličnosti od integriteta sa snagom za donošenje odluka i analitičkim sposobnostima.

Ne samo njegove socijaldemokrate, koje danas vladaju Nemačkom sa demohrišćanima, kancelara Angele Merkel, već i sami Nemci govore da im je Šmit ostao u lepoj uspomeni i, kako je pokazala anketa instituta „Forsa“, svaki četvrti građanin te 82-milionske nacije smatra da je ovaj socijaldemokrata najznačajniji kancelar u posleratnoj istoriji države.“Sigurnost, umesto poduhvata“, mogao bi biti moto, zbog koga su mu Nemci ukazali poštovanje, kao najznačajnijem nemačkom kancelaru.

Osim toga, njegovoj popularnosti doprinosi i činjenica da je on i danas veoma prisutan u nemačkoj dnevnoj politici, gde starački mudro, sa neizbežnom cigaretom, govori o mnogim temama, poput „kapitalizma, kao ptice grabljivice“, američkog špijuniranja, ekonomske krize…

Peti posleratni kancelar, Šmit, poznat je i po svojoj rečenici „Ko ima vizije, mora ići doktoru“, a to je moto koji bi, smatraju analitičari, mogao da važi i za aktuelnog kancelara Angelu Merkel, za koju se kaže da uspešno vlada državom – tehnokratski i bez (puno) emocija i čije periode vladavine obeležava više krizni menadžment, nego veliki usponi.

Na drugoj strani Šmit, koji i danas govori i kritikuje, naročito Mekrelovu i njenu politiku spasa evra i koji je u svojoj prvoj vladinoj deklaraciji pričao o „kontinuitetu i koncentraciji“, ostao je politički upamćen po pokušajima da spreči eskalaciju hladnog rata i obuzda levičarsku gradsku gerilu, „RAF-ovce“, kao i po tome što je malim koracima vodio zemlju vizijama Vilija Branta.

Kada je reč o Šmitovom privatnom životu, on je poznat i po tome što se i dalje pred kamerama pojavljuje sa cigarom i što je „ceo vek“, čak 68 godina, proveo zajedno sa jednom ženom, suprugom Loki, koja je u dubokoj starosti preminula pre dve godne.

On se lane našao na „nišanu“ medija zbog jedne žene na „njegovoj strani“ i kada su ga pitali da li je to njegova nova prijateljica, Šmit je odgovorio kratko „da“, što je moćna štampa ocenila da kraće, jasnije i „šmitskije“ ne može ni biti rečeno.

Reč je bilo o gospođi Rut Loa, za koji štampa piše da su joj se pola veka putevi ukrštali sa Šmitovim.Šmit, kancelar od 1974. do 1982. godine, podelio je pre par godina šesto mesto sa zgodnim Bredom Pitom u jednoj anketi „ElitePartner.de“, po kojoj svaka druga žena sanja o susretu s Džordžom Klunijem ili Barakom Obamom.

Ostavi poruku