AKTUELNI srpski šampion već skoro dve nedelje ne zna za pobedu, ili zna samo za onu u Solnoku, na startu sezone.

Na konstataciju da ne možemo da se setimo lošijeg perioda Partizana NIS, u bližoj i daljoj prošlosti, čak četiri vezana i „oblakoderski“ visoka poraza, Dragan Todorić, sportski direktor crno-belih, kaže: – Ne mogu ni ja.

Crni rekordi crno-belih u regionalnom takmičenju započeli su sa minus 20 protiv Cedevite, nastavili u Evrokupu sa „kotom“ 27 u Viljnusu, a „veliko finale“, prekjuče u ljubljanskim „Stožicama“ kada su ispraćeni sa „kargo teretom“ od 29 razlike.

A onih „nekoliko“ poena minusa protiv Krke (drugo kolo ABA lige) još su bili „melem“.

MEKEJLEB TODORIĆ ne krije ono što se vidi iz aviona – Partizanu nedostaje plejmejker, vođa na terenu, neko ko može da „stane na loptu“ kada kola krenu nizbrdo.

Sve te kvalitete poseduje Lester Bo Mekejleb, pride nema posao i poznaje sistem šampiona kao nekadašnji član. – Od meča sa Olimpijom ne prestaje da mi zvoni telefon i svi me pitaju za Mekejleba.

Ma, nismo pričali ni sa njim, ni sa njegovim agentom, a da li ćemo, ne znam, videćemo – kaže Todorić. Na stranu problemi o kojima i beogradski vrapci cvrkuću, mladost i neiskustvo, prvotimci najtrofejnijeg kluba na ovim prostorima kao da su rešili da beskrajno pomeraju granicu noćne more.

Teško da ovakva vrsta poraza ne ostavi posledice na psihičko stanje onih koji su obukli crno-beli dres zbog gladi za trofejima, ali i igračkog napretka u čuvenoj klupskoj radionici. – Ako pokušamao da ostavimo izuzetno visoke poraze po strani, a iskreno, nismo ih očekivali izražene tolikom razlikom, igrači moraju da shavte da u Partizanu mora da se gine do poslednjeg grama snage, dokle noge nose po terenu.

Uopšte nije važno da li je na semaforu minus 20 ili osam.

Primetili smo izvesnu malodušnost, a to ne sme da se ponovi.

Imam dovoljno igračkog i životnog iskustva da znam da nikada nije prijatno kada izgubiš, ali je od toga još gori gubitak samopouzdanja.

A to se dešava sa mladom i neiskusnom ekipom poput naše.

Pokušaćemo kroz razgovor i trening da tim „dignemo“, nema druge.

Ali, svi znamo da od pobede nema boljeg leka – kaže Todorić.

Višedecenijski klupski funkcioner, koji vešto barata i meri reči, a najmanje daje prazna navijačka obećanja, nastavlja: – S obzirom na to da u hodu kompletiramo tim kao posledicu teške finansijske situacije, pa bi vrlo brzo trebalo da i Milan Mačvan zaigra zvanične utakmice, uz lakši raspored na Jadranu, očekujem da prekinemo stvarno duži negativni niz i uđemo u stabilniji period.

Navijačka ljubav i strpljenje su na velikom iskušenju, toga je svestan i Todorić, koji je mnogo toga preturio preko glave. – Situacija nije prijatna, najblaže rečeno, ali je donekle razumljiva kada se uzme u obzir šta nam se sve dešavalo letos i početkom sezone.

Od neumitnog odlaska „kostura“ tima, preko povreda i nekompletnosti, ne za to što smo „dremali“ već hronične besparice.

Da ne ponavljam ono što je trener Vujošević nebrojeno puta napomenuo.

Naši rezultati su slabiji nego što su navijači navikli, ali nismo ih ni mi očekivali.

Ne zbog „količine“ nego i „visine“.

Inače, u nekoj vrsti „kalkulacija“, možda nismo samo očekivali da ćemo da izgubimo od Krke u „Pioniru“.

I puna dvorana je bila „pritisak“ za našu mladost.

Ali, nama nije dopušteno da kukamo, već radimo još više i sačekamo „konsolidaciju“ ekipe – poručio je Dragan Todorić.

PLEJMEKER SPORTSKI direktor crno-belih samo jedno obećava: – Korektan plejmejker nam je neophodan kao vazduh.

Kada to obavimo, Partizan će sigurno biti tvrd orah, uprkos nezgodno lošem startu.

Na opasku da će organizator igre biti verovatno tamnoput, ali i sa američkim pasošem, Todorić kaže: – Ne znam sa kojom putnom ispravom, ali biće stranac, jer takvih, nažalost, nema u Srbiji.

Ostavi poruku