BEOGRAD – Obezbeđenje premijera Aleksandra Vučića izuzeto je iz sistema zaštite ličnosti, piše Danas. pozivajući se na izvore u bezbednosnim krugovima.

List dodaje da je Vučićevo obezbeđenje izdvojeno iz sistema zaštite ličnosti slično kao što je to bila, iz drugih razloga, i zaštita ubijenog premijera Zorana Đinđića.

Usled ove izdvojenosti, kako su rekli izvori lista, upravo je i došlo do udesa u petak kada je automobil „škoda superb“ naleteo na „audi“ iz Vučićeve pratnje u Crnotravskoj ulici u Beogradu i udario u prednji desni kraj tog vozila. „Škoda superb“ je u vlasništvu Uprave za zajedničke poslove Vlade Srbije, u kojoj je i vozač koji je bio za volanom zaposlen.

Ne postoje nikakve indicije da ovaj događaj ima bilo kakvu pozadinu, ali pokazuje „usamljenost“ Vučićevog obezbeđenja, piše list.

Izvori lista dodaju da postoje ključni detalji koji se ne kose sa zvaničnom i odmah objavljenom verzijom događaja, ali koji ukazuju na izdvojenost Vučićeve zaštite.

Crnotravska ulica jeste bila pokrivena uobičajenim prisustvom policije, pošto su se tom trasom kretala i druga VIP vozila, zbog svečanosti u sedištu Bezbednosno-informativne agencije.

Međutim, premijer insistira da se on i pratnja voze u dva auta koja nisu obeležena blinkerima – rotacionim svetlom, tako da na terenu nije odmah uočljivo da je reč o štićenoj ličnosti pod pratnjom, ističe list.

Danas podseća da je premijer Zoran Đinđić tražio da vidljivi znaci zaštite budu što svedeniji, kako ne bi ometali saobraćaj i iritirali građane, kao i da u trenutku atentata njegova zaštita nije bila „uvedena“ u sistem, zbog promena u MUP i tadašnjem Resoru državne bezbednosti.

Slično, u sadašnjem slučaju, Vučićeva pratnja najverovatnije nije najavila kretanje ka Banjici Dispečerskom centru Uprave za obezbeđenje ličnosti MUP Srbije, navodi list.

Iz ovog centra se policajcima na terenu najavljuje prolazak VIP kolone, tako da mogu da reaguju kada je reč o regulisanju saobraćaja, i signaliziraju vozačima da smanje brzinu.

S obzirom da Vučića obezbeđuju pripadnici vojne jedinice „Kobre“, lanac komandovanja nije uvek predvidiv, dok je za pripadnike MUP koji rade na zaštiti ličnosti to obavezna procedura.

Uviđaj na licu mesta su, tvrde mediji, izvršili pripadnici Vojne policije, koja vodi i sopstvenu istragu, što je još jedan znak izuzetosti Vučićevog obezbeđenja iz sistema MUP.

Ostavi poruku