FILIP Kostić će igrati samo za Srbiju, veruje Mitar Mrkela, pomoćnik direktora mlađih kategorija FS Srbije, posle priče da bi Crna Gora mogla da vrbuje levokrilnog napadača Štutgarta i mlade selekcije.

DRINČIĆ, BAŠA, VOLKOV…

FS SRBIJE je imao brojne promašaje u prošlosti i gubio igrače zbog loše strategije.

Nikola Drinčić je 2007. igrao za mladu reprezentaciju SCG na EP u Holandiji, a zatim ga Klemente i Đukić nisu videli u timu, pa se on obreo u Crnoj Gori.

Ista je priča bila sa Markom Bašom, u skorije vreme sa Vladimirom Volkovim.

Marko Dević je standardni reprezentativac Ukrajine…

Ne mogu svi da igraju u A selekciji, ali svi zaslužuju isti tretman i šansu.- Filip ne razmišlja da igra za Crnu Goru, niti bilo koju drugu selekciju osim za Srbiju.

I tu bih ja stavio tačku na tu priču – jasan je Mrkela posle obavljenog razgovora sa krilom Štutgarta u kome je on potvrdio da su ga kontaktirali neki reprezentativci iz Crne Gore. – On je budućnost našeg najboljeg tima, uskoro bi trebalo da bude priključen A selekciji, a ne vidim zašto bi sada razmišljao o nekoj drugoj državi jer ga čeka Evropsko prvenstvo za mlade u Češkoj narednog juna, možda i Olimpijske igre u Riju 2016. godine – ističe Mrkela. – Kada igrač podnese zahtev sa dokumentacijom u FIFA, vrlo važna stavka da bi se dobila dozvola da zaigra za drugu Asocijaciju je da je posedovao državljanstvo te nove zemlje pre nego što je zaigrao za bilo koju selekciju stare Asocijacije.

Ako nema državljanstvo, poput Brazilca Klea, mora da sačeka pet godina da bi zaigrao za drugu zemlju – istakao je Mrkela.

Suština je u strategiji nacionalnog Saveza.

Filip Kostić je igrao za omladinsku selekciju, od Belgije je bio ključ uspeha mlade reprezentacije Srbije, a transfer vredan šest miliona evra u Štutgart ovog leta je dokaz kvaliteta.

I zato nema razloga da ga selektor „A“ tima ne pozove za prvu narednu prijateljsku utakmicu, a zatim posle Češke 2015. (ako ne i ranije) prebaci tamo gde po kvalitetu pripada.

STATUT FIFA Po Statutu FIFA (akt 8, Promena Asocijacije), igrač koji ima više državljanstava može da promeni nacionalni savez samo ukoliko „nije igrao za A tim nacionalnog saveza“.

Kad su mlađe kategorije u pitanju „igrač može da zaigra za određeni uzrast samo ako već nije igrao za taj uzrast u starom savezu“.

Da bi igrač podneo zahtev za promenu nacionalnog saveza mora da ispunjava jedan od ovih uslova: * da je rođen u toj zemlji * da mu je jedan od bioloških roditelja rođen u toj zemlji * da su mu deda ili baka rođeni u toj zemlji * ukoliko ne ispunjava jedan od tri prva navedena uslova da je kao punoletan (sa napunjenih 18 godina) živeo u kontinuitetu pet godina u toj zemlji.

Ostavi poruku