UKOLIKO bi Srbija iskoristila „povoljan trenutak“ i zauzela još bolje mesto na ruskom tržištu, kako joj je to u Beogradu „preporučio“ ruski predsednik Vladimir Putin, iz Brisela ne bi usledila neka posebna kazna.

Jer, ni same čelne zemlje Stare Evrope – Nemačka, Francuska, Italija, nemaju ni političkog, a još manje ekonomskog interesa da slede politiku SAD u zaoštravanju odnosa sa Rusijom – kaže u razgovoru za „Novosti“ dr Dragan Petrović, viši naučni saradnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu. * Beogradu su, ipak, iz EU stigle opomene da ne bi trebalo da profitira na sankcijama Zapada zavedenim Moskvi, nepuna 24 časa od ove Putinove preporuke? – Ako bi zaista i došlo do nekog oblika ozbiljnije represije od Brisela, to bi samo pružilo još jedan razlog da se ovde, na nacionalnom nivou, otvori debata da li u okolnostima koje se godinama menjaju postoji potreba preispitivanja razloga za, makar, usporavanje ranije usvojenog puta bez alternative i ispunjavanje novih i sve težih uslova EU.

U isto vreme, ni Unija nije ono što je bila, niti je raspoloženje za dalje proširenje u zemljama članicama evidentno. * Da li je odsustvo američkog ambasadora sa parade bila poruka samo Moskvi ili i Beogradu, mada je senator Marfi izjavio da SAD nemaju razloga da se protive dolasku Putina u Srbiju niti dobrim odnosima Srbije i Rusije? – Ako velike zapadne sile, uključujući i SAD, imaju gotovo svakodnevni kontakt sa Putinom i ruskim zvaničnicima, makar i telefonom, zašto bi Srbija, koja ima izuzetno vekovno prijateljstvo i zajednički interes sa Rusijom, morala da bude izuzeta iz svojih dobrih bilateralnih odnosa sa Moskvom? Niko ozbiljan to od nas ne može očekivati, a još manje insistirati na tome, pa tako i senator Marfi sasvim racionalno rezonuje. * Šta ćemo pre videti – ekonomske ili političke rezultate Putinove posete? – Ruski uticaj na Balkanu u budućnosti će se značajno povećati.

I zbog realizacije „Južnog toka“ i rešavanjem ukrajinske krize, koju Rusija nije kreirala, ali gde je već sad izvučen najmanje remi.

Proces postepenog slabljenja američke dominacije na Balkanu i povećavanja uticaja drugih sila nama će ići u prilog.

Interesi koje imamo sa Rusijom su poznati – od ekonomskih, „Južnog toka“, političkih – pre svega pomoć oko KiM, ali i bezbednosnih, kao balans pritiscima koje trpimo sa drugih strana…

Republika Srpska je primer da se odnosi sa Rusijom mogu podići na daleko viši nivo, a za razliku od RS, Srbija ima pun međunarodni suverenitet i samostalnije može da odluči šta je za nju pravi interes. VELIKA PRILIKA ZA SRBIJU * MOSKVA očekuje podršku Srbije kao predsedavajuće OEBS-u 2015. godine.

Hoće li se tada isterati na čistac na koju stranu pretežemo – ka Moskvi ili ka Zapadu? – Beograd za sada prilično uspešno lavira u spoljnoj politici, i bilo bi dobro da se takva pozicija i nastavi.

Predsedavanje OEBS je prilika za povećavanje našeg ugleda, ali i mogućnosti realizacije nacionalnih interesa u spoljnopolitičkoj ravni.

Ostavi poruku